Jasmijn (16) uit Wijk aan Zee in Robin Hood de musical

Jasmijn Verhorst
Jasmijn Verhorst
Foto: Marije Slingerland

BEVERWIJK –  Het Nationaal Jeugd Musical Theater speelt op zondag 30 april haar nieuwe productie Robin Hood de musical in het Kennemer Theater in Beverwijk. Het NJMT is de enige musicalschool in Nederland met een landelijke tour waarbij de cast voornamelijk uit jongeren bestaat, waaronder de 16-jarige Jasmijn Verhorst uit Wijk aan Zee.

Jasmijn is geboren in Beverwijk en heeft al tien jaar les bij het NJMT. Daarnaast danst ze al sinds haar vierde bij Totally Dance in Beverwijk. Als peuter zong ze altijd al musical liedjes, maar uiteraard nog niet voor publiek. Later zong ze soms met haar vader in cafeetjes of met een vriendin op Kerstmarkten. Jasmijn heeft al veel podiumervaring doordat ze elk jaar meedoet aan verschillende eindpresentaties, maar had nog nooit met een tourmusical meegedaan. Ze deed auditie voor Robin Hood de musical en kreeg een rol. “Toen ik te horen kreeg dat ik erin zat was ik echt heel blij.”, zegt ze dan ook met een grote lach.

Robin Hood de musical is een episch, avontuurlijk kostuumdrama over strijden voor gelijkheid en je stem laten gelden. Een belangrijke boodschap in de wereld van nu waarin er nog steeds te veel ongelijkheid heerst, niet ieder mens een stem heeft en het niet overal vanzelfsprekend is dat je mag zijn wie je bent. Componist, tekstschrijver en regisseur Elise Berends heeft in haar eigen bewerking de klassieke legende een interessante twist gegeven door Robin Hood een meisje te laten zijn.

Het verhaal
Wanneer Marian na jaren terugkeert naar het kasteel in Nottingham, schrikt ze van hoe de stad er aan toe is. Na de dood van de koning, haar vader, heeft de sheriff de macht gegrepen. Hij is meedogenloos en regeert met harde hand met behulp van zijn neef Guy van Gisborne. De rijken zijn alleen maar rijker geworden en de armen armer. Marian heeft er van alles over te zeggen maar haar stiefmoeder Sybella snoert haar de mond: een vrouw moet haar plaats kennen.

In het kasteel voelt Marian zich opgesloten; ze ziet machteloos toe hoe het volk honger heeft en hoe onschuldige mensen worden gestraft voor de meest onbenullige vergrijpen, of omdat ze hun belasting niet meer kunnen betalen.

Dan staat er plotseling een held op vanuit de menigte, een kap ver over het gezicht getrokken, die op spectaculaire wijze een paar jonge veroordeelden bevrijdt met pijl en boog. Deze Robin Hood sluit zich aan bij een bende vogelvrijverklaarden die in het bos van Sherwood woont. De groep begint van de rijken te stelen en de buit te verdelen onder de armen, tot grote woede van de sheriff. Intussen hoort Marian dat ze wordt uitgehuwelijkt aan de hardvochtige sheriff De Rainault. Haar vrijheid wordt stukje bij beetje meer ingeperkt.

Maar wie schuilt er precies onder de kap van Robin Hood en zal deze held erin zal slagen om meer gelijkheid af te dwingen?

Jasmijn heeft de rol van Meridel, een volks meisje. Ze vindt haar rol best een uitdaging omdat ze een pittig stukje samenzang heeft. Aan de andere kant vindt ze de uitdaging juist ook heel erg leuk en geeft ze aan dat het mooi om te ervaren hoe het is om op tour te gaan door het land.

Naast Jasmijn speelt nog meer regionaal talent mee: Max Vessies (19) uit Uitgeest, Thara Marhoum (17) uit Assendelft en Susan Overbeek (20) uit Castricum. De voorstelling in Beverwijk zal een speciale voorstelling worden voor de regionale talenten. Ze hopen natuurlijk op een uitverkochte zaal met veel thuispubliek en raden iedereen aan om te komen kijken omdat de musical zowel voor jong als oud een belangrijke boodschap bevat over strijden voor gelijkheid en je stem laten gelden. Een boodschap waar iedereen iets van zou kunnen opsteken verpakt in een spectaculaire voorstelling vol actie, emotie en humor.

“Ik raad iedereen aan om naar deze musical te gaan, niet alleen omdat het een superleuke familiemusical is, maar ook omdat het een hele belangrijke boodschap heeft.”, sluit Jasmijn af.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen