Sultans of Swing: wereldhit voor 120 Engelse Pond

Vandaag 45 jaar geleden, op 19 mei 1978, bracht de Britse rockband Dire Straits zijn debuutsingle uit. Het was het door Mark Knopfler geschreven Sultans of Swing; een single die was opgenomen als een demotape in de Londense Pathway Studio’s voor het minimale budget van 120 Engelse pond.

Met pijn en moeite hadden de bandleden dit bedrag bijeengeschraapt. Hoe nauw de financiële bottelnek van de groep was bleek wel uit het feit dat ze hadden gekozen voor de naam ‘Dire Straits’, wat even zoveel betekent als ‘Ernstig in het nauw zitten’ en wat een verwijzing was naar hun financiële moeilijkheden in de beginjaren van het bestaan van de band.

Na ‘Sultans of Swing’ werden die financiële mogelijkheden als snel aanzienlijk ruimer. De single werd een internationaal succes, evenals hun debuutalbum ‘Dire Straits’. En ook met de daarop volgende 5 studioalbums scoorden de mannen onder leiding Mark Knopfler zowel artistiek als commercieel hoge ogen.

Tot het moment dat de groep er in 1995 mee stopte waren er in totaal ruim 120 miljoen platen verkocht, waaruit je kunt concluderen dat die eerste investering van 120 Engelse Pond met recht een belegging was waar muziek in zat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen