Van Hoek tot Helder: Windraam open voor langste kitesurftocht ter wereld

Foto: Gerard Koot

NOORDZEEKUST – Het windraam van de iconische kitesurftocht Hoek tot Helder is vanaf vandaag, zaterdag 19 augustus, weer geopend! Dat betekent dat het vanaf nu wachten is voor de 500 deelnemers aan dit unieke sportevenement op een dag met perfecte weersomstandigheden. Behalve een uniek sportevenement is er tevens een sponsoractie gekoppeld met opbrengst voor de Hartstichting.

Het windraam, de periode dat Hoek tot Helder (van Hoek van Holland tot Den Helder, ook voerend langs de kustplaatsen in de regio Kennemerland) gehouden kan worden, is geopend tot 5 november. Hoek tot Helder is met 130 kilometer de langste eendaagse kitesurftocht van de wereld. De tocht wordt gevaren langs een gure en klotsende Noordzee.

Het evenement is inmiddels uitgegroeid tot een bucketlist-event voor kitesurfers uit heel Europa en zelfs daarbuiten. Pas 48 uur van tevoren wordt bekend wanneer deze tocht begint. De titanenstrijd vergt uithoudingsvermogen, kracht en doorzettingsvermogen van de kiters die hiervoor maanden hebben getraind.

(foto: Gerard Koot)

Team Flint
Ook de broers Jeroen en Maurice Flinterman hebben flink getraind. Het was niet meer dan vanzelfsprekend dat ze het samen zouden doen. Sinds Jeroen op 2,5-jarige leeftijd een hartoperatie heeft gehad, zijn de twee onafscheidelijk. “Mijn broer was toen zes. Hij weet nog goed hoe spannend hij dat vond. Sindsdien doen we alles samen.” Lees hier het hele verhaal van ‘Team Flint’ .

Sven Kramer
Aan de afgelopen edities van Hoek tot Helder deden deelnemers van allerlei niveaus mee. Kitesurfgrootheden als Kevin Langeree, Lasse Walker en Gijs Wassenaar bijvoorbeeld. Ook presentator Beau van Erven Dorens en olympisch schaatskampioen Mark Tuitert verschenen aan de start. Dit jaar waagt ook meervoudig olympisch, wereld- en europees schaatskampioen Sven Kramer zich voor het eerst aan deze barre kitesurftocht. “Voor mij is het persoonlijk een spannende nieuwe uitdaging, maar het belangrijkste is om zoveel mogelijk sponsorgeld in te zamelen voor de Hartstichting”, zegt Kramer over zijn eerste deelname.

(foto: Jeroen Mencke)

Volgens directeur Hans Snijder van de Hartstichting is Hoek tot Helder één van de belangrijkste evenementen voor de Hartstichting. “En het is op voorhand al het meest opwindende event”, aldus Snijder. “Hulde aan al die deelnemers die deze ongelooflijk zware tocht aandurven. Dankzij hun prestatie kunnen we als Hartstichting een grote slag maken om baanbrekend onderzoek te financieren om hart- en vaatziekten sneller en beter te behandelen.”

(foto: Gerard Koot)

Livestream
Hoek tot Helder komt deze editie met een primeur, de tocht is de hele dag via een livestream te volgen. Met meerdere camera’s op de grond, een drone en bodycams worden de kiters de hele dag worden gevolgd en zijn er interviews en updates.

“Deze tocht is even heroïsch en afhankelijk van het weer als de Elfstedentocht, maar dan met klotsende golven en een harde zuidwester wind”, zegt Hugo de Koning, kitefanaat en mede-eigenaar van sponsor van het event YoungCapital. “Ik kan niet wachten om weer het water in te gaan.”

Kijk hier de spectaculaire beelden van vorig jaar:

Cookieinstellingen