Ontbijten met de burgemeester: supergezond en vooral ook heel interessant

BEVERWIJK – ‘Woont u in een heel groot huis? Is die ketting erg zwaar en heeft u die altijd om? Heeft u ook een vrouw? En wat doet een burgemeester als er op één dag een orkaan, een tsunami en een aardbeving plaatsvind?’. Het waren allemaal vragen die voorbij kwamen tijdens het Burgemeestersontbijt in het Stadhuis van Beverwijk.

Vanmorgen, donderdag 12 oktober, vond in het Stadhuis van Beverwijk weer het jaarlijkse Burgemeestersontbijt plaats. Dertien leerlingen uit groep 7 van basisschool De Zeearend schoven aan bij burgemeester Martijn Smit voor een gezonde, smakelijke en informatieve start van de dag.

Beverwijk is een van de 239 gemeenten waar deze week het Burgemeestersontbijt wordt georganiseerd, dit met als doel om het belang van een gezond ontbijt te onderstrepen. Burgemeester Martijn Smit laat er geen twijfel over bestaan: “Het burgemeestersontbijt is al jaren een leerzame en gezellige ochtend, waarbij ik met de kinderen spreek over het belang van ontbijten. Ontbijten ze elke dag, wat eten de kinderen het liefste en waarom is deze maaltijd zo belangrijk? Een goed ontbijt is een belangrijke start van de dag.”Dat de gesprekken aan de ontbijttafel veel verder kunnen gaan dan alleen over het ontbijten bleek vanmorgen. Want ja, een burgemeester… als je dan de kans krijgt om hem vragen te stellen dan laat je die niet ongebruikt voorbijgaan. De kinderen waren dan ook uiterste geïnteresseerd in die ‘belangrijke man met die indrukwekkende ketting om zijn nek’. Vooral die ketting, of liever gezegd ‘die keten’, trok de nieuwsgierigheid van de kinderen. “Hoe zwaar is die? En heeft u die altijd om?”. “Behalve als ik onder de douche stap’ zo liet Burgemeester Martijn Smit weten, die overigens  geen vraag onbeantwoord liet. Vragen over in wat voor huis hij woont, wat voor sporten hij beoefent, wat hij moet doen als er in de gemeente ongelukken gebeuren of branden zijn en of hij ook een vrouw heeft.De belangstelling kwam overigens niet van één kant. Ook de burgemeester toonde volop belangstelling voor zijn jeugdige gasten. Vooral de lievelingssporten van de kinderen kwamen aan de orde, sporten die varieerden van voetbal en atletiek, tot judo, karate en kickboksen.

Na afloop van het ontbijt gaf Burgemeester Smit nog even kleine rondleiding in de raadzaal van het Stadhuis, waarna het geheel werd afgesloten met een groepsfoto bij de trap naast de Raadzaal.Over het Burgemeestersontbijt
Het Burgemeestersontbijt vindt een week lang plaats, in samenwerking met gemeentes en scholen. Het komt vanuit de organisatie van het Nationaal Schoolontbijt, dat sinds vorig jaar in een nieuwe vorm plaatsvindt. Het is een kans voor bakkers om hun ambacht te laten zien en om samen met de burgemeester het belang van een gezond ontbijt met volkorenbrood te onderstrepen. In Beverwijk werd het ontbijt verzorgd door Bakkerij ’t Stoepje.

Goed de dag beginnen
Tijdens het burgemeestersontbijt ontbijten de kinderen met een ontbijtpakket dat voldoet aan de actuele richtlijnen van het Voedingscentrum. In het pakket zitten volkorenbrood, volkorenbolletjes en volkoren krentenbollen van Bakkerij ‘t Stoepje en gezond beleg. Daarbij kunnen de burgemeester en kinderen kiezen uit halfvolle zuivel, thee, groente en fruit. Gezond én lekker!

Hieronder een foto-impressie van het Burgemeestersontbijt (klik op de hoofdfoto bovenaan dit bericht voor de reportage van IJmond Nieuws)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen