Beeldhouwer Jolanda Prinsen exposeert glaswerk bij KEK

Foto: Jolanda Prinsen

BEVERWIJK – Van 27 maart tot en met 5 mei exposeert Beeldhouwer Jolanda Prinsen bij KEK (bovenzaal kennemer Theater) met licht, doorschijnend en sprankelend werk. Van vazen en schalen tot plat en plastisch werk.

Het is niet het eerste waar je aan denkt bij een beeldhouwer, maar Jolanda Prinsen werkt graag met breekbaar glas en licht papier. Haar hele loopbaan al, die 50 jaar omspant, probeert zij te ontsnappen aan de zwaartekracht. Als je nu haar werk ziet, denk je: verrek, het gaat haar nog lukken ook. Woog haar eerste beeld 2.000 kilo, het laatste beeld weegt er slechts twaalf.

Jolanda Prinsen is een veelzijdig kunstenaar. En dat is een understatement. Ze begon ooit als danseres, koos toch voor de Rietveld Academie en paste als kunstenaar honderdenéén verschillende technieken toe met evenveel soorten materialen. Ze boetseerde beelden, punnikte enorme kleden, hakte en houwde sculpturen van hout en marmer en maakte werk van textiel en keramiek. Bovendien gaf ze jarenlang les en maakt zij tot op de dag van vandaag schilderijen en gedichten.

Haar glaswerk is stevig en onweerstaanbaar. Zo blauw, zo zachtroze, zo doorschijnend wit zijn haar schalen en vazen dat je ze zo onder je arm naar huis zou willen meenemen, voorzichtig, om er nog eens goed naar te kijken en aan te voelen.

Eerst maar eens bij KEK de tentoonstelling bekijken waar ze met glaswerk, maar ook installaties en ander werk exposeert. Van 27 maart tot en met 5 mei. Kom vooral ook langs tijdens de openbare opening: zaterdag 30 maart, 16 uur in de bovenzaal van KEK (Kunstexposities), in het Kennemer Theater in Beverwijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen