Eerste werkdag van boer Harold op landgoed Rorik

Foto: Herenboeren Rorik

BEVERWIJK Op donderdag 6 juni was het dan eindelijk zo ver: de eerste dag van boer Harold bij Herenboeren Rorik. Terwijl de leden van de Herenboerderij aan het planten en wieden waren op het landgoed werd ook even stil gestaan bij dit feestelijke moment. Er werden tompoucen uitgedeeld aan de werkers op het land met daarop ‘Welkom Harold’.

De 21ste Herenboerderij in Nederland gelegen op landgoed Rorik in de Wijkermeerpolder pakt het anders aan dan je van een boerderij verwacht. De leden van de coöperatie dragen met elkaar alle kosten voor het draaiend houden van hun biologische boerderij. De boer is er ‘gewoon’ in dienst. ‘Economisch gedragen’ noemen ze dat. Daarom werd begin dit jaar gezocht naar een agrarisch bedrijfsleider. En met boer Harold werd die gevonden. Volgend jaar komt daar nog een boer bij.

Start Boer Harold Herenboeren 2 (foto: Herenboeren Rorik)

Van lid van de coöperatie naar boer
Het is een bijzonder verhaal, het verhaal van Harold Kralt uit Leiden. Een aantal jaren geleden sloot hij zich als lid aan bij de coöperatie Herenboeren Aan den Drecht in Leimuiden. Daar werd hij gegrepen door de landbouw en besloot het roer om te gooien. Van een kantoorbaan naar werken met de poten in de klei. Begin juni rondde hij zijn opleiding biologisch-dynamische landbouw aan de Warmonderhof in Dronten af en nu gaat hij aan de slag als boer van Herenboeren Rorik.

Meer dan 100 huishoudens aangesloten
Inmiddels hebben meer dan 100 huishoudens zich aangesloten bij Herenboeren Rorik. Mensen uit de wijde omgeving van de Wijkermeerpolder. De leden zijn afkomstig van Wijk aan Zee tot Zaandam en van Akersloot tot Santpoort en alles daartussen. Samen gaan zij duurzaam voedsel produceren onder leiding van boer Harold. Voor geïnteresseerden organiseert Herenboeren Rorik rondleidingen op 13 en 23 juni. Aanmelden kan via de website: https://rorik.herenboeren.nl/agenda/.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen