Chemo van jouw taxussnoeisel

Foto: Wikipedia

Op dit moment is het de periode bij uitstek om de vele taxushagen te snoeien die Nederland rijk is. Dat je met het snoeien niet alleen de groei van de Taxus letterlijk ‘binnen de perken houdt, maar ook indirect de strijd aanbindt tegen kanker is wellicht minder bekend.

Baccatine III
Het snoeiafval van de Taxus Baccata bevat namelijk Baccatine III, een belangrijke grondstof voor maken van kankerbestrijdende geneesmiddelen. Bij ongeveer 50% van alle chemokuren wereldwijd wordt gebruik gemaakt van ’taxanen’ (chemo op basis van Baccatine III)

Om zoveel mogelijk Baccatine III te winnen en daarmee de genezingskansen van kankerpatiënten te vergroten zet de Stichting Vergroot de Hoop zich in om zoveel mogelijk taxussnoeisel te verzamelen. Daarin wordt de stichting gesteund door afvalverwerkingsbedrijf HVC en verschillende gemeentes.

Stichting Vergroot de Hoop
Vanaf vandaag, 15 juni, tot en met 31 augustus zijn er dan ook speciale “Stichting Vergroot de Hoop”-. bakken geplaatst op de HVC-afvalbrengstations. In deze bakken kan iedereen zijn of haar de gesnoeide taxusscheuten deponeren. Dat deze actie echt zoden aan de dijk zet mag blijken uit het feit dat gemiddeld elke volle bak met het taxussnoeisel goed is voor één chemotherapie (Bron: Stichting Vergroot de Hoop).

Villa Joep
Daarbij doneert Stichting Vergroot de Hoopmet taxussnoeisel ook nog een € 30,- aan Villa Joep, een fonds dat zich inzet voor onderzoek naar neuroblastoom kinderkanker.

Hoe kun jij bijdragen?
Als je jouw Taxus Baccata snoeit vang dan het snoeisel apart op in een doek of zeil. Verzamel de jonge taxusscheuten in lengtes van maximaal 30 centimeter. Breng het snoeisel naar het HVC afvalbrengstation een deponeer het in de speciale bak van stichting Vergroot de Hoop.

Kijk voor het afvalbrengstation bij jou in de buurt en openingstijden op www.hvcgroep.nl. Voor Beverwijk en Heemskerk vind je het afvalbrengstation aan de Binnenduinrandweg (BUKO bedrijvenpark)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen