Column van de Dag / Eindelijk, het kan: Gamen èn meer naar buiten en bewegen… met dank aan Pokémon Go!

Foto: Pixabay

Iedere twee weken een column van de buurtsportcoaches van Beverwijk en Heemskerk. Vandaag is het woord aan Marja Pronk, behalve buurtcoach ook projectleider Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG)

Jongeren zitten 10,4 uur per dag. Dat is heel ongezond! Maar wellicht komt daar nu verandering in’, want met Pokémon Go! móet je wel in beweging komen.
Eens in de zoveel tijd is het zover, dan lezen we een berichtje in de krant: ‘Nederlanders bewegen te weinig’, of ‘Jongeren gamen te veel’. Het ligt al jaren voor de hand om deze twee zaken met elkaar te combineren: Games om jongeren in beweging te krijgen.

Zitten dodelijk
‘Zitten is dodelijk’ of ‘Zitten is het nieuwe roken’ zijn ook van die zinnetjes die de laatste tijd steeds vaker op duiken in het nieuws. Het is bekend dat veel mensen tegenwoordig een zittend beroep hebben. Gemiddeld zit een Nederlander 8,7 uur per dag. En onze jongeren tussen de 12 en 20 jaar doen het nog ‘beter’: zij komen uit op 10,4 uur zituren per dag.
Stil zitten, zo is onderzocht, heeft een relatie met het ontstaan van diabetes, overgewicht, spierziekten en zelfs met vervroegde sterfte. In Nederland is het aantal jongeren met (ernstig) overgewicht in de afgelopen 25 jaar sterk toegenomen. De jongeren zijn minder gaan bewegen en besteden meer tijd aan zittende activiteiten, zoals tv kijken, computeren en gamen.

(foto: Pixabay)
(foto: Pixabay)

Norm Gezond Bewegen
Hoeveel ‘moeten’ jongeren eigenlijk bewegen voor een gezonde ontwikkeling? Daar hebben we de Nederlandse Norm Gezond Bewegen voor. Voor jongeren tot 18 jaar geldt: dagelijks het hele jaar door een uur ten minste matig intensief lichamelijke activiteit (bijvoorbeeld fietsen of skateboarden) waarbij de activiteiten minimaal twee maal per week zijn gericht op het verbeteren of handhaven van lichamelijke fitheid (kracht, lenigheid en coördinatie). Dat is nogal wat!

Actieve games
Jongeren die liever tv kijken, computeren en gamen dan bewegen en buitenspelen, kunnen voldoen aan deze norm en genoeg beweging krijgen dankzij actieve games. Er waren al games die jongeren verleiden tot meer bewegen in huis, en eindelijk is er nu een game ontwikkeld die jongeren (en volwassenen) verleidt om ook buiten meer in beweging te komen. Ik heb het over de nieuwe hype ‘ Pokémon Go’. Het spel combineert het virtuele leven op de smartphone (en welke jongere heeft die niet?) met de echte wereld en daagt deelnemers uit om ‘beestjes’ te vangen, buiten. Daarnaast worden er in het spel bewegingsvoorwaarden gesteld voordat je verder kunt. Je moet bijvoorbeeld enkele kilometers lopen voordat je een level verder komt! Jongeren kunnen dus niet thuis op de bank blijven hangen. Geniaal!

Jongeren 'actief' met Pokemon Go (Foto: Pixabay)
Jongeren ‘actief’ met Pokemon Go (Foto: Pixabay)

Negatieve kanten
Helaas komt de game meteen ook negatief in het nieuws: het is een verslavende game, het gamen levert gevaarlijke verkeerssituaties op, en perkjes in parken worden plat getrapt. Wat jammer! Laten we vooral goed op blijven letten en oog blijven houden voor onze omgeving. Er zullen vast de komende periode meer games verschijnen en nieuwe releases worden gedaan die helpen om deze negatieve ‘bijwerkingen’ te omzeilen. Professionals (onderwijs, sport, zorg) ga vooral gebruik maken van deze games. Verbieden heeft echt geen zin, zet de games liever in bij onderwijs, sport en spel. Deze games, die aansluiten bij de dagelijkse leefwereld van onze jongeren en dit combineren met een gezonde leefstijl, hebben de toekomst. Go, go, go…

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen