‘Fantasydag’ Stichting Opkikker onvergetelijk avontuur voor 2 stoere jongens

Foto: Wim Meijer Fotografie

Zaterdag 6 augustus werd op Landgoed Bikkenburg in Zeist voor de derde keer een ‘Fantasydag’ georganiseerd door de Stichting Opkikker, een organisatie die tot doel heeft om gezinnen met ernstig zieke kinderen of kinderen die ernstig ziek zijn geweest een zorgeloze, feestelijke en avontuurlijke dag te bezorgen.

Finn uit Beverwijk is deze dag ook op Landgoed Bikkenburg. Samen met zijn neefje Ronin, zijn moeder en zijn oma is hij uitgenodigd voor de Fantasydag. Net als alle (Super)Opkikkerdagen is ook dit een echte gezinsdag. Kelly Loup, communicatiemedewerkster van de stichting, geeft aan dat dit de opzet is. “De dag is niet alleen voor het kind zelf, maar ook voor broertjes, zusjes, ouders, of andere belangrijke familieleden in het leven van het kind, omdat de ziekte van het kind ook voor hen een enorme belasting is. De kinderen worden aangemeld via de pedagogisch medewerk(st)ers of behandelend artsen van de aangesloten ziekenhuizen”.  collage 3 artikelFinn is er met zijn moeder, oma en neefje Ronin, begeleid door Superman Henk. Ieder gezin heeft een persoonlijk begeleider, een vrijwilliger die zich verkleed heeft in de sfeer van de dag: prinsessen, prinsen, Obelix, Zorro, Sneeuwwitje, elfen, zeerovers, ridders en alle figuren die tot de verbeelding spreken. Ook de gasten mogen eventueel verkleed komen.

De dag begint indrukwekkend. Er ligt een rode loper die eindigt in een reusachtige poort, waarachter de begeleiders de gezinnen opwachten. De gezinnen worden aangekondigd met veel bombarie en lopen over de rode loper onder de poort door, waar hun begeleider hen op staat te wachten om vervolgens met hen activiteiten te ondernemen op het grote terrein volgens een bepaald tijdschema.Wim Meijer Fotografie_IMG_0102 artikelVan tevoren heeft men zich georiënteerd. De kinderen/gezinsleden mogen aangeven wat de kinderen leuk vinden, zodat men hierop in kan spelen. Ook persoonlijke ‘dromen’ worden uitgevoerd, indien mogelijk en passend binnen de dag. 

Stoere mannen…
Finn (8 jaar) en Ronin (10 jaar)  hebben heel wat achter de rug. Beiden een groot litteken. Als je deze stoere mannen vraagt waar het litteken vandaan komt, geven ze steevast hetzelfde antwoord. Finn is aangevallen door een haai en Ronin door een krokodil. Superman Henk voegt eraan toe. “En die hebben nu allebei kiespijn!”

'Superman' Henk met Ronin en Finn
‘Superman’ Henk met Ronin en Finn

Deze mannen zijn dus stoer. Ze hebben beiden een zware operatie ondergaan. Maar op deze dag hebben ze het daar niet meer over. Ze gaan lasergamen, schieten bij “Starwars” en bij “ghostbusters” op de foto met de bij deze activiteiten behorende stoere mannen, kruisboogschieten, boogschieten, vechtstok maken, piratenactiviteiten doen, in een opblaasbal door een sloot rollen, roofvogels op je arm houden en paardrijden. Vermoeid? Welnee, ze willen aan het einde van de middag nog wel doorgaan! Er staat echter nog een gezellige barbecue op het tijdschema.collage 4 artikelVerhaal achter de stoere mannen
Wat is het verhaal achter deze stoere mannen? Moeder vertelt het mij. Finn en Ronin hebben een bijzondere band omdat ze allebei in het ziekenhuis hebben gelegen, kort na elkaar. Ronin heeft een hartoperatie ondergaan. Bekend was al dat Ronin een hartafwijking had. Hier is hij goed doorheen gekomen. Kort daarna werd tot schrik van de familie duidelijk dat Finn een tumor in zijn hoofd had. Hier moest hij met spoed aan geopereerd worden. De operatie werd in mei uitgevoerd. De familie werd voorbereid op een lang herstelproces, met onzekerheid over het resultaat en de gevolgen van de operatie. Maar gelukkig, met beide mannen gaat het goed. “Finn wil alles alweer doen en gaat inmiddels ook weer naar school” geeft zijn moeder aan en ook de hartoperatie van Ronin is geslaagd! Toen Finn in het ziekenhuis was opgegeven voor de Fantasy-dag wilde hij natuurlijk zijn neef en vriend Ronin meenemen! En dat heeft ook Ronin dubbel en dwars verdiend, na alle spanningen. De moeder van Finn en de oma van beide mannen genieten vandaag evenveel als de kinderen.collage5 artikelHet is een feest om de kinderen moeders, vaders, oma`s te zien genieten, naar alle verklede mensen te kijken en naar de sprookjesachtige entourage. Ieder heeft zijn eigen verhaal, vaak ook vrijwilligers van Stichting Opkikker, die deze dag maken tot wat hij is: Een dag waaraan de kinderen en hun gezinsleden met plezier zullen terugdenken, genietend van de foto`s en videobeelden die door de vrijwilligers gemaakt zijn. Vervolgens wordt de kinderen gevraagd of ze “ambassadeur” van de Stichting willen worden, zodat de Stichting meer bekendheid krijgt. Op school kunnen ze bijvoorbeeld een spreekbeurt houden over de Stichting.

Stichting Opkikker
Stichting Opkikker organiseert Super Opkikkerdagen op verschillende locaties in Nederland, dagen waarbij kinderen een scala aan activiteiten kunnen doen, zoveel mogelijk aangepast aan hun persoonlijke wensen. Ook zijn er individuele opkikkerdagen, waarbij één kind een dag krijgt, aangepast aan zijn of haar wensen. Naast (Super) Opkikkerdagen organiseert Stichting Opkikker evenementen zoals de Piratendag, de Ambassadeursdagen, het Geef en neem het ervan weekend en Backstage. Stichting Opkikker is geheel zelfstandig. Voor de realisatie van haar doelstelling is de stichting afhankelijk van de financiële steun van particulieren, fondsen en het bedrijfsleven. In overleg kunnen sponsoren hun naam in verband brengen met de doelstellingen en activiteiten van Stichting Opkikker. U kunt erover lezen op de website: www.opkikker.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen