Column van de Dag / Osteopathie: Starten met hardlopen (#13)

Foto: Pixabay / Wim Meijer Fotografie

Dertiende ‘Column van de Dag’ op BeverwijkNieuws van René Kuil, die ‘zijn’ lezers iedere twee weken even meeneemt naar de wereld van de osteopathie. Deze week over de ‘valkuilen’ als je start met hardlopen ofje overstapt naar een andere sport.

Beste lezers,
Starten met rennen, joggen of hardlopen. Maakt niet uit hoe je het noemt, het blijft hetzelfde. Er zijn heel veel Nederlanders die hiermee gestart zijn. Net als de meeste andere sporten heeft het heel veel voordeel. Lekker bewegen (in de natuur), goed voor je lijf, je leert andere mensen kennen en je valt af en je kunt het overal doen en nog veel meer. Hardlopen, eigenlijk sporten in zijn algemeenheid, is gewoon goed voor je.

Toch blijft er een gevaar schuilen in het starten met sporten of het overstappen tussen twee sporten. Dat is namelijk dat we vaak snel ons doel willen bereiken. Dit maakt dat de startende sporter zich nogal eens overbelasten waardoor er letsel ontstaat.

Van de week had ik een man op het spreekuur. Hij vertelde mij dat hij recent gestart is met hardlopen. Samen met zijn 13-jarige zoon. Deze man had een trainingsschema gedownload en was, hoe bijzonder voor een man, keurig bezig dit schema ook te volgen. Omdat hij al jaren aan het fietsen is op de mountainbike heeft hij een goed ontwikkeld cardio vasculair systeem ofwel hart/ longsysteem. Dit zorgt er voor dat deze mensen zich nogal eens vergissen in de andere belasting die het lijf te verwerken krijgt. Bij deze man resulteerde dit in het feit dat hij zijn kuiten heeft overbelast en hier dus pijn en stijfheid in kreeg.

(foto: Pixabay)
(foto: Pixabay)

Oude schoenen
Wat ik verder vaak hoor bij beginnende hardlopers is dat ze vaak op oude schoenen starten met lopen. Die oude trimmers staan dan nog in de kast dus dat kan nog wel even om mee te starten. Ik hoor vaak dat een hardloopschoen vervangen ‘moet’ worden naar 1500 kilometer of na 2 jaar wel of niet gebruikt te zijn. Wil je prettig lopen en de klachten niet laten ontstaan door jouw outfit zorg dan voor goede schoenen. Dat maakt bewegen nog leuker en het zorgt er voor dat wij elkaar niet bij mij op de praktijk gaan tegenkomen.

Mocht deze column vragen bij je oproepen laat het mij dan weten via mijn email: [email protected]

Over twee weken weer een column van mij. Wil je meer informatie over osteopathie of wil je ook een afspraak? laat het mij dan weten via mijn email: [email protected] of bel nu: 06-2336921

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen