Column van de Dag / Na ‘Snoep verstandig, eet een appel’ nu ‘Sport met plezier, bij jou in de buurt’!

Foto: Wim Meijer Fotografie

Iedere twee weken een column van de buurtsportcoaches van Beverwijk en Heemskerk. Vandaag is het woord aan Bert Kalter, buurtsportcoach in Beverwijk.

Door: Bert Kalter

‘Snoep verstandig, eet een appel’. Een slogan die in de vorige eeuw veelvuldig te zien was  op spotjes die uitgezonden werden op  televisie.  Dat het tot op heden nog steeds actueel is bewijst een onlangs verschenen artikel, dat meldt dat steeds meer kinderen fruit, en met name een appel  eten. De consumptie van fruit is in de afgelopen 5 jaar met maar liefst  20 procent gestegen. Een mooie missie om deze  fruithap voort te zetten zowel in het gezin als op alle basisscholen.

En waarom juist een appel?
Deze vrucht die in vele kleuren en sappige- smaken te verkrijgen is. De appel  is handzaam en meestal ook  klaar voor consumptie  kan gemakkelijk meegenomen worden en kan ook overal gegeten worden. En wat te bedenken van de vele toepassing van de appel in het verwerken van de soms overheerlijke appeltaarten. wim-meijer-fotografie_5i5a8643-bannerZouthoudende drankjes bannen van schoolplein
De gezonde hap is op vele basisscholen verheven tot een hot item. Diverse scholen komen steeds meer  in aanmerking voor het Europees fruit project. Scholen worden in de gelegenheid gesteld om minimaal drie maal per week fruit aan de leerlingen uit te delen. Als het nu ook nog lukt om het drinken van de zoethoudende drankjes, die kinderen in hun rugtasje nog wel eens mee krijgen, te bannen van het schoolplein en het drinken van water te stimuleren  dan zijn we met z`n allen al aardig de gezonde weg in geslagen.  Zo ook in Beverwijk.

Zoethoudende drnakjes bannen van schoolplein (foto: Wim Meijer)
Zoethoudende drnakjes bannen van schoolplein (foto: Wim Meijer)

Beweeggedrag
Maar lukt het ons om de meeste dagen van de week gezond te eten en voldoende te bewegen. Ik waag mij niet aan het item gezonde voeding. Daar wordt  veel onderzoek naar gedaan en over geschreven zodat een ieder daar haar of zijn voordeel uit kan halen. Op het beweeggedrag van kinderen valt nog veel winst te behalen.

Overbosloop
Onlangs was ik nog even aanwezig bij de Overbosloop voor leerlingen van alle lagere scholen in Beverwijk. Dit sportieve evenement werd  georganiseerd door de schoolsportcommissie. Vele leerlingen waagden zich aan deze loop. Eenmaal over de finish en de zweetdruppels  opgedroogd waren werden alle kinderen getrakteerd op een appel. Tegelijkertijd  mochten de deelnemers  ook nog een medaille in ontvangst nemen als kostbare  herinnering aan deze ieder jaar terugkerende loop in park Overbos.

Jeugd in beweging gedurende Marquetteloop in Heemskerk (foto: Wim Meijer)
Jeugd in beweging gedurende Marquetteloop in Heemskerk (foto: Wim Meijer)

Sport dichtbij
Als buurtsportcoaches  proberen we door  middel van diverse activiteiten de jeugd zo breed mogelijk te bedienen. Hiervoor proberen we actief een verbinding te zijn tussen buurt, onderwijs en sport. Wij brengen, als uitvoerder, vraag en aanbod bij elkaar. Wat is er nu mooier dan bewegen na school  in een vertrouwde omgeving. Als je sport dichtbij en aansluitend op de schooltijden aanbiedt is dat prettig voor zowel ouders als kinderen.

Spelinstuif
De wens wordt in vervulling gebracht. De folders liggen al op de drukpers om na de vakantie uitgedeeld te gaan worden op diverse basisscholen. Met ingang van dinsdag 1 november van 14.45 – 16.00 uur starten we wekelijks met een sport en spel instuif. Kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar kunnen hieraan deelnemen  in sporthal de Kinheim. De begeleiding is in handen van buurtsportcoaches.

De kosten bedragen €  1,00 per keer waarvoor o.a. de gezonde fruithap wekelijks wordt uitgedeeld.folder

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen