Volop enthousiasme tijdens workshop ‘aangepast sporten’ in Heliomare

Foto: Heliomare

Zaterdag 12 november vond in de sporthal van Heliomare een workshop ‘aangepaste sporten’ plaats. En grote groep trainers en vrijwilligers van sportverenigingen uit Beverwijk, Wijk aan Zee en Heemskerk kwamen langs om met elkaar ervaring en kennis uit te wisselen.

Inmiddels zijn er veel sportdisciplines en dus ook sportverenigingen die mogelijkheden bieden voor mensen met beperkingen om te sporten. Dat bleek deze dag waarop trainers op het gebied van dans, hockey, duiken, zwemmen, tai chi, atletiek, fitness, 50+ sport, badminton en sportdorp Wijk aan Zee vertegenwoordigd waren.

Eyeopener
Het spits werd afgebeten door Tycho Laan, die als slechtziende vertelde over zijn ervaring met sport en stelde zich open voor vragen van de trainers. Gezien zijn visuele beperking merkte hij op dat een ‘hand opsteken’ bij een vraag niet echt handig was, en adviseerde de aanwezigen hem gewoon te onderbreken als men hem iets te vragen had. Een ‘eyeopener’, klinkt logisch, maar toch niet altijd direct van zelfsprekend. Mooie bewustwording. 20161112_131316-bannerANNA
Silvia Gerrits, handboogschutter en ervaringsdeskundige, kwam om de trainers te laten ervaren hoe het is om met een beperking een sport uit te voeren. Waar loop je tegen aan als sporter met beperking? En hoe ga je daar mee om als trainer? Door dit zelf te ervaren is het gemakkelijker om je in te leven in de sporter die voor je staat. Een belangrijke tip van Sylvia was het ezelsbruggetje ANNA, dat staat voor ‘Altijd Navragen Nooit Aannemen’. Communiceren met de sporter of met de ouders van de sporter is mega- belangrijk.20161112_121228_resized-bannerTeamsport
Ook aanwezig was Cor Berkhout, gymdocent van Heliomare, en bereid om zijn tips en trucs te delen met de aanwezigen. Met vier verschillende activiteiten liet hij zien hoe je om kunt gaan met verschillende niveaus binnen een teamsport. Hoe zet je de zwakste deelnemer in z’n kracht, en hoe maak je van deze persoon een zeer belangrijke speler binnen het team?

Als laatste kwam Tineke Hopman aan het woord die de aanwezigen een aantal tips meegaf van hoe om te gaan met mensen met een verstandelijke beperkingen of een gedragsstoornis.

Alles bij elkaar een geslaagde en vooral leerzame dag waar verbindingen zijn gelegd, kennis is verspreid en ervaringen zijn opgedaan, dat alles ter bevordering van het ‘aangepaste sporten’ in de gemeentes Beverwijk, Wijk aan Zee en Heemskerk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen