Beverwijk en Wijk aan Zee ‘Hartveilig’

Foto: Hartveiligwonen.nl (FB)

Dankzij de inzet van een werkgroep, burgers en bedrijven is de Gemeente Beverwijk erin geslaagd om te voldoen aan het criterium ‘Hartveilig Wonen’.

Dit houdt in dat er voldoende AED’s met geschoolde vrijwilligers beschikbaar moeten zijn om op iedere locatie in de gemeente binnen zes minuten, slachtoffers van een hartstilstand te kunnen reanimeren.

Om dit te bereiken diende de gemeente Beverwijk 13 AED’s 24/7 beschikbaar te hebben. Met de inzet van een speciaal hiervoor in het leven geroepen werkgroep, burgers en bedrijven is dit nu gelukt! Door een schenking van de Stichting Bewonerskern Pré Wonen IJmond van een AED met buitenkast aan de Wilgenhoflaan, is zelfs een 14e AED beschikbaar gekomen. Deze is bestemd voor de omgeving van het Binnenduingebied, een woonwijk in ontwikkeling.

Ruim 270 vrijwilligers
In Beverwijk zijn nu 244 vrijwilligers en in Wijk aan Zee 27. Het streven is gemiddeld 20 vrijwilligers rond een AED-apparaat. Daarom is men nog steeds op zoek naar nog meer vrijwilligers. Iedereen die woont en/of werkt in de gemeente Beverwijk kan zich hiervoor opgeven.

Waarom?
Een hartstilstand kan iedereen op elk tijdstip en op elke plek overkomen. Een ambulance wordt gebeld, maar die kan vaak niet binnen de cruciale eerste 6 minuten arriveren. Via het systeem van Hartveilig wonen ontvangen vrijwilligers via hun mobiel een bericht met daarin de locatie van het slachtoffer en/of de plek van de dichtstbijzijnde AED die opgehaald moet worden. Zij bieden deze acute hulp in veel gevallen wel. Het aantal sterfgevallen wordt hierdoor sterk verminderd.

Bijeenkomst
Op dinsdagavond 20 december om 19.30 uur wordt in het Stadhuis van Beverwijk stilgestaan bij wat er tot nu toe is bereikt en hoe men verder gaat om het dekkend netwerk in stand te houden. Wethouder Jaqueline Dorenbos opent deze bijeenkomst. De organisatie Hartveilig Wonen verzorgt een presentatie. Iedereen is van harte welkom om deze bijeenkomst bij te wonen. Belangstellenden kunnen zich opgeven door een e-mail te sturen naar [email protected] of door te bellen naar 0251-256310.

Aanmelden als vrijwilliger
Op www.hartveiligwonen.nl staat meer informatie over dit project. Inwoners kunnen zich daar ook aanmelden als vrijwilliger. Meer informatie is op te vragen via [email protected] of 088-6254200.hartveilig_home_seo

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen