Column van de Dag / Een gezonde start van 2017 met koel, helder water

Foto: PDP

Iedere 2 weken een column van de buurtsportcoaches van Beverwijk en Heemskerk. Vandaag het woord aan Bert Kalter, buurtsportcoach in Beverwijk.

Door: Bert Kalter

Als opening van het nieuwe jaar heb ik de eer de eerste column te schrijven.

Zo af en toe ga ik samen met mijn vriendin  met de camper er op uit. In september nog een lang weekend een laatste rit richting het oosten van het land voordat onze camper weer de winterstalling ingaat. Het zijn dan ook de momenten om even los te komen van de dagelijkse werkzaamheden en wat er allemaal daarnaast nog komt kijken. Maar ook tijdens dit lange weekend werd ik op een leuke wijze toch weer herinnerd aan mijn project ‘ Beverwijk drinkt water’.

Hier werd  privé toch  enigszins gecombineerd met mijn werkzaamheden.  Wat was het geval. We hadden een flinke fietstocht gemaakt en wat is dan heerlijker op een terrasje te gaan zitten met de nodige versnaperingen. Recht tegenover ons stond een enorme waterpomp met zo`n grote zwengel midden op het auto vrije plein. Op deze wijze kon je ,aldus het opschrift,  zuiver water oppompen en drinken. Nieuwsgierig van aard  moest de beproeving ook door ons plaatsvinden want velen waren  ons al  voor gegaan. Uiteindelijk werden ook onze  waterbidons gevuld met dit heerlijk frisse,  gezonde en zuivere water.

Tijdens het  vullen van onze bidons  viel mijn oog op de vele spreekwoorden die waren gegraveerd in deze  enorme zuil van deze pomp. Een kleine greep;

  • Dat staat als een paal boven water
  • Het water komt mij tot aan de lippen,
  • Morgenrood water in de sloot
  • Geld verdienen als water
  • Water stroomt altijd naar zee
  • Gods water over Gods akkers laten stromen
  • Geen water is hem te diep
  • De zon in het water zien schijnen
  • Er zal nog veel water door de Rijn stromen eer er wat gebeurt
  • Zich als een vis in het water voelen
  • Water bij de wijn doen
  • Ze lijken als twee druppels water op elkaar
  • Het hoofd boven water houden

etc.

Zo waren alle vier de zijden beschreven met spreekwoorden en gezegden met als item water.

Nu drie maanden later kijk ik toch weer even terug op het thema water dat de afgelopen periode mijn volle aandacht heeft gehad. Inmiddels zijn vier basisscholen in Beverwijk enthousiast geworden  om het  drinken van water op school meer te gaan stimuleren. De zouthoudende drankjes binnen  de muren  van de school behoren dan tot het verleden.

Mega sport-en-spel instuif

Het project wordt in het nieuwe jaar weer vroeg op gepakt en wel op donderdag 5 januari. In de tweede  week van de kerstvakantie  gaan we het drinken van water en het stimuleren van gezonde voeding voortzetten in een  mega sport-en-spel-instuif in sporthal de walvis. De instuif duurt van 12.00 uur tot 16.00 uur en is bedoeld voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Waarmee ze zich allemaal kunnen uitleven? Wat dacht je van een 17 meter lange en 6 meter hoge stormbaan, panna boarding voetbal, kickboksen, judo, badminton, mega 4 op een rij en natuurlijk ook een kraam met gezonde voeding en… water! Een mooiere start van het nieuwe jaar kan ik me nauwelijks bedenken.

In ieder geval wens ik iedereen bij deze een plezierig, gezond en sportief 2017 toe. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen