Abdi Nageeye tweede in halve marathon van Egmond

Foto: Wim Meijer fotografie

Halve Marathon van Egmond beleeft zowel bij de mannen als bij de vrouwen een superspannende finale met verrassende winnaars.

(tekst: NH / foto’s: Wim Meijer Fotografie)

De 45e halve marathon van Egmond kende een mooi verloop. Bij de mannen was de uiteindelijke winnaar Dawit Wolde uit Ethiopië, die na 1.02.40 over de finishlijn kwam. De Nederlander Abdi Nageeye werd tweede. Ook bij de vrouwen was het niet de favoriet Ivy Kibet uit Kenia maar Desi Jisa uit Bahrein die als eerste de streep op de Egmondse Boulevard passeerde.

Kopgroep van de dames na de eerste kilometers met Ruth van der Meijden op kop (foto: Wim Meijer Fotografie)

De halve marathon van Egmond kent ook nog een wedstrijd binnen de wedstrijd. De vrouwen gingen 9 minuten en 17 seconden eerder van start . Dat bleek uiteindelijk niet genoeg, want een kopgroepje van vier mannen passeerden de eerste vrouwen op de boulevard in Egmond op weg naar de finish.

Zowel bij de mannen als de vrouwen ontstond er meteen op het strand een kopgroepje. Meestal gebeurt dat in Egmond pas later, omdat er doorgaans op de heenweg veel tegenwind staat. Maar door het vrijwel windstille weer van vandaag ontbrandde de strijd al meteen.

Ghirmay Ghebreslassie voert de kopgroep aan in de eerste kilometers (foto: Wim Meijer Fotografie)

Inhaalrace Abdi Nageeye
Bij de mannen bestond de kopgroep uit de vijf Afrikaanse deelnemers samen met Abdi Nageeye en Ronald Schröer. De twee Nederlanders moesten al snel afhaken, waarna de Afrikanen de wedstrijd leken te bepalen. Op de terugweg gingen Ghirmay Ghebreslassie uit Eritrea en Kalipus Lomwai uit Kenia er vandoor. Maar de Nederlander Abdi Nageeye bracht de spanning terug en achterhaalde met een opmerkelijke opmars de twee koplopers, net als de Ethiopiër Dawit Wolde. Die vier gingen op de finish af. Ze passeerden de eerste vrouwen en Dawit Wolde uit Ethiopië ging als eerste over de finish. Abdi Nageeye pakte met een eindsprint de tweede plek. Nageeye, vorig jaar nog vierde in de openingsklassieker van 21,1 kilometer, passeerde in de eindsprint zelfs de Eritrese topfavoriet Ghirmay Ghebreslassie, de regerend wereldkampioen op de marathon. Winnaar Dawit Wolde won in 2012 al eens eerder de halve marathon in Egmond. Hij is bovendien de houder van het parcoursrecord.Michel Butter
Michel Butter ging als tweede Nederlander over de finish. Hij eindigde in totaal op de zevende plek. Daarmee was hij tevreden. “Het ging wel lekker. Ik heb de laatste tijd veel wedstrijdjes gelopen, dat helpt. Morgen ga ik voor vijf weken naar Kenia om daar op hoogte te trainen.”

Michel Butter in tweede positie (foto: Wim Meijer Fotografie)

Ronald Schröer
Ronald Schröer ging op het strand meteen met de Afrikanen mee. “Ik ben er meteen ingeknald”, zei hij na afloop. “Achteraf was dat iets te ambitieus en ik heb dat wel moeten bekopen.” Uiteindelijk eindigde Schröer als derde Nederlander op de negende plek.

Ronald Schröer (foto: Wim Meijer Fotografie)

Desi Jisa wint vrouwenrace
Bij de vrouwen bestond de kopgroep uit de vijf deelnemende Afrikaanse loopsters, samen met Ruth van der Meijden, Andrea Deelstra en Jill Holterman. Deelstra en Holterman moesten al snel afhaken en op de terugweg door de duinen moest ook Ruth van der Meijden afhaken. Op het Bloedpad, een vervelend klimmetje bij binnenkomst in Egmond, viel een van de Afrikaanse loopsters af. De vrouwen werden op het laatste stuk op de boulevard voorbij gelopen door de eerste vier mannen. Desi Jisa uit Bahrein kwam uiteindelijk als eerste vrouw over de finish.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen