GGD Kennemerland organiseert Hepatitis A vaccinatiecampagne voor kinderen

Foto: Pixabay

GGD Kennemerland organiseert in de maand april een vaccinatiecampagne tegen Hepatitis A voor kinderen van 1 tot 16 jaar die op reis gaan naar Turkije, Marokko, Egypte, Kroatië of een ander land buiten Europa.

Vaccinatie met korting in de maand april
Tijdens de campagne, die nog gedurende de hele maand april loop, kunnen kinderen in de leeftijd van 1 t/m 15 jaar, met korting een vaccinatie halen bij De Reispoli van GGD Kennemerland. Het tarief bedraagt dan € 25,00 per vaccinatie in plaats van € 38,90. Aanvullend verzekerden bij Achmea kunnen de kosten volledig vergoed krijgen.

Hepatitis A: wereldwijd, maar ook dichter bij huis
Hepatitis A komt wereldwijd veel voor;  in vrijwel alle niet-westerse landen. Ruim 1,5 miljoen Nederlanders reizen jaarlijks naar bestemmingen waar risico is op hepatitis A. Veel mensen zijn zich er echter niet bewust van dat vaccinatie in landen dichter bij huis zoals Turkije, Marokko, Egypte, Kroatië en Bulgarije nodig is. Ongeveer 40% van de reizigers naar bestemmingen dichtbij gaat ongevaccineerd op reis en lopen dus risico op ziekte

Wat is hepatitis A?
Hepatitis A wordt veroorzaakt door een virus. Het virus zit in de ontlasting van mensen die het virus bij zich dragen. Ook kan het virus in voedsel en water terecht komen. Op deze manier kan het virus over worden gedragen op andere mensen.

Hepatitis A kan zo licht verlopen dat iemand het niet eens merkt. Andere mensen kunnen er flink ziek van worden.

Symptomen Hepatitis A besmetting
De verschijnselen treden na de incubatietijd op en zijn over het algemeen vermoeidheid, koorts, pijn in de bovenbuik en misselijkheid. Bij volwassenen gaat hepatitis A meestal ook gepaard met geelzucht: het geelkleuren van huid en oogwit, het donker worden van urine (de kleur van cola) en het ontkleuren van ontlasting (de kleur van stopverf). Bij uitzonderingsgevallen kunnen levensbedreigende complicaties ontstaan. Hepatitis A duurt in de meeste gevallen niet langer dan 6 weken, maar bij volwassenen kunnen de ziekteverschijnselen soms maanden aanhouden. De ziekte wordt niet chronisch.

Meer informatie en een afspraak maken
Voor meer informatie over de vaccinaties of voor een afspraak kunt u contact opnemen met De Reispoli van GGD Kennemerland: telefonisch bereikbaar op 023-7891616 (maandag t/m vrijdag van 08.30 –16.00 uur) of online via de website www.dereispoli.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen