Zilveren Kruis stopt met zorgverzekering voor minima Beverwijk

Foto: Pixabay

Zorgverzekeraar Zilveren kruis heeft besloten om het contract met de Gemeente Beverwijk voor de Collectieve Zorgverzekering voor Minima per 1 januari 2018  op te zeggen.

Sinds 2008 heeft de gemeente Beverwijk een Collectieve Zorgverzekering voor Minima (CZM) die deelnemers toegang biedt tot een degelijke zorgverzekering met een uitgebreid vergoedingenpakket.

Het besluit van Zorgverzekeraar  Zilveren Kruis heeft gevolgen voor ruim 800 inwoners in Beverwijk, waaronder ook 299 mensen met een bijstandsuitkering. Zij  krijgen voor 2018 een individuele polis aangeboden van Zilveren Kruis. Deze polis heeft echter niet de voordelen van de CZM.

Keuzemogelijkheden
Naast Zilveren Kruis heeft de gemeente Beverwijk ook een contract met Zorg en Zekerheid. Voor inwoners die nu verzekerd zijn bij Zilveren Kruis geldt dat zij kunnen overstappen naar Zorg en Zekerheid, de individuele polis van Zilveren Kruis kunnen accepteren of over kunnen stappen naar een andere zorgverzekeraar.

Gemeente verhoogt bijdrage CZM Zorg en Zekerheid
In de praktijk blijkt echter dat veel mensen niet durven over te stappen naar een andere zorgverzekeraar, omdat zij zich zorgen maken over het vergoeden van bepaalde kosten. Dit speelt vooral bij chronisch zieken en gehandicapten.  Om die reden heeft de gemeente Beverwijk besloten om de gemeentelijke bijdrage voor de collectieve zorgverzekering bij Zorg en Zekerheid te verhogen, zodat er geen financieel nadeel ontstaat als mensen overstappen naar Zorg en Zekerheid. Daarnaast gaat de gemeente in samenwerking met Zorg en Zekerheid intensief communiceren over de gevolgen van de wijzigingen in het CZM-pakket van de gemeente.

Ook andere gemeenten de dupe
Het besluit van het Zilveren Kruis geldt niet alleen voor Beverwijk, maar ook voor 15 à 20 andere gemeenten waarbij het CZM contract is stopgezet of een versoberd aanbod is gedaan. In totaal gaat het om ongeveer 30.000 verzekerden. Het college van B&W van de gemeente Beverwijk gaat samen met een aantal andere gemeenten een bestuurlijk signaal afgeven aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hierin geven de gemeenten aan het besluit van Zilveren Kruis zich terug te trekken uit de Collectieve Zorgverzekering voor minima te betreuren. Het besluit van Zilveren Kruis staat op gespannen voet met het solidariteitsbeginsel van de Zorgverzekering. Het besluit van Zilveren Kruis is laat in het jaar genomen waardoor de gemeentebesturen en de klanten voor een voldongen feit zijn gezet.

Deelnemers CZM worden geïnformeerd
Alle deelnemers aan de CZM van Zilveren Kruis worden door de gemeente geïnformeerd over de wijziging in de CZM zodat zij zich tijdig kunnen voorbereiden en oriënteren op een nieuwe zorgverzekering.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen