Sporten kan íedereen! Zo blijkt uit het verhaal van Nikita Kruijer

Foto: Beverwijk Fit & Actief

Wat sport mij brengt: Afleiding van de pijn, vertrouwen in mijn lichaam en het gevoel dat ik nog wel kan doen wat ik graag doe

Nikita Kruijer is mijn naam, 28 jaar oud en sinds ongeveer 7 jaar aan het worstelen met de gevolgen van de ziekte van Lyme. Dit is erg zwaar en zorgt voor vele beperkingen, zoals het slecht kunnen bewegen van m’n benen (deels rolstoelgebonden), extreme vermoeidheid, pijn en een spraakstoornis.

Er zijn dagen die heel zwaar zijn en dat ik het allemaal even niet meer zie zitten, maar gelukkig ben ik positief ingesteld en blijf ik zoeken naar mogelijkheden! Zo ook met het sporten en bewegen, wat altijd een grote hobby van mij was en nog is!

Sportproeverij
Twee jaar geleden had Chelsey Edwards, de Buurtsportcoach aangepast sporten van Beverwijk en Heemskerk, een soort van sport markt georganiseerd. Hier waren allerlei verschillende soorten sporten vertegenwoordigd waar we informatie over konden krijgen.

Ik wilde heel graag weer bewegen, maar had zelf nog niets gevonden dat paste bij mijn beperkingen. Ik ging erheen met het idee dat ik graag zou willen dansen, maar koesterde geen verwachtingen, omdat ik niet teleurgesteld van de markt terug wilde komen.

Esther Stegink en Chrissy de Vos van de Aerobic en dansschool The Workout in Heemskerk waren er die avond ook. Zij hadden een leuke demonstratie van aangepast sporten met een heel enthousiast meisje met het syndroom van down. Ze gingen zo stimulerend en vriendelijk met dit meisje om, het zag er zo leuk en energiek uit, dat ik besloot om aan het eind van de avond met deze mensen in gesprek te gaan.  Ze waren heel warmhartig en ik was welkom en we gingen samen kijken wat er mogelijk was. Er was nog géén aangepaste les voor volwassenen, maar dat was geen probleem: die gingen we samen oprichten. Leuk!! Gelijk de vrijdag erop zijn we begonnen en vanaf het eerste moment had ik een goed gevoel.

Aangepast dansen en ontspanning
Ondertussen is er om de week op vrijdag van 11.00-12.00 uur aangepast dansen met het laatste kwartier ontspanning. Dit is een gevarieerde groep met zowel mensen met een verstandelijke beperking als mensen zoals ik met een lichamelijke beperking. Jawel, iedereen is welkom!

Deze les geeft mij afleiding van de pijn die ik op dat moment heb, vertrouwen in mijn lichaam en het gevoel dat ik nog wel kan doen wat ik graag doe. Ik ben gek op dansen!

Ook is het goed voor mijn conditie en probeer ik mijn lichaam zo stabiel te houden. De ene keer gaat het goed en de andere keer weer niet, maar daardoor  leer ik met mijn grenzen om te gaan.

Chrissy Sport en Zorg
De andere week doe ik individueel yoga, samen met Chrissy. Zij heeft een eigen bedrijf Chrissy Sport en Zorg. Informatie kunt u vinden op www.chrissysportenzorg.nl. Ze is goed in begeleiden en heeft ook veel ervaring met sporten, waardoor ze onder andere goed yoga kan aanbieden. De yoga is helemaal gericht op wat mijn lichaam nog wel kan. Op deze manier zorgen we ook dat ik kleine vooruitgang boek.

Mijn voornaamste reden om hiermee te beginnen was omdat ik zoveel pijn had/ heb waar ik niet mee om kon gaan en dat ook voor paniek zorgde. Door middel van yogaoefeningen leer ik op die momenten met mijn ademhaling bezig te gaan of bepaalde oefeningen te doen waarmee ik spieren kan rekken en spanning uit lichaamsdelen kan halen. Hier heb ik regelmatig veel profijt van! Ik leer gelukkig nog steeds elke keer wat nieuws.

The Workout is gevestigd aan De Velst 3 in Heemskerk en te vinden op www.theworkout.nu

Kom allemaal lekker sporten, het is leuk en erg goed voor lichaam en geest!!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen