Brandwondenpatiënten RKZ behandeld met gekweekte huid

Foto: Wim Meijer Fotografie

De drie Nederlandse brandwondencentra, waaronder het Brandwondencentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis, beginnen deze maand met het behandelen van patiënten met nieuw gekweekte huid, die is opgebouwd uit huidcellen van de patiënt zelf.

(Bron: Zorg van de Zaak / RKZ)

Daarmee zijn ze de eerste in Europa die de nieuwe behandeltechniek in praktijk brengen. Het afgelopen jaar is de veiligheid van de behandeling in internationaal verband getest. Nu starten de Nederlandse brandwondencentra met deze behandeling bij de eerste patiënten.

Hiermee zetten de drie Nederlandse brandenwondencentra als eerste in Europa de volgende stap van onderzoek naar praktijk. ‘’Met behulp van tissue engineering kweken we een deel van een nieuw orgaan (huid) dat we transplanteren op diepe brandwonden van zowel kinderen als volwassen patiënten die zijn opgenomen in onze (kinder)brandwondencentra. De patiënt herstelt hierdoor sneller, beter en met minder littekens. ”, zegt prof. dr. Esther Middelkoop van de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland.

Onderzoek gesponsord door Zorg van de Zaak en het RKZ
Dit project is gestart door de drie brandwondencentra in Nederland en zij worden op wetenschappelijk niveau bijgestaan door onderzoekers van het VUmc, LUMC en het Wyss instituut (Zurich).

Reacties