Wie van de drie: Anish Giri, Magnus Carlsen of Sjachriar Mamedjarov?

Foto: Tata Steel

De 10e speelronde van de Tata Steel Masters moet de Nederlander Anish Giri zijn koppositie delen met de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen en de Azerbeidzjaan Sjachriar Mamedjarov.

Giri’s partij duurde welgeteld 26 zetten. Toen kwam hij remise overeen met zijn Russische opponent. Magnus Carlsen kon daardoor zijn achterstand van een half punt goedmaken door winst op de Amerikaanse titelverdediger Wesley Sno. En ook Sjachriar Mamedjarov, die al eerder in dit toernooi in koppositie innam, kon zich weer naast Giri voegen door winst op Peter Svidler.

Titelverdediger Wesley Sno (foto: Wim Meijer Fotografie)

De drie koplopers hebben nu zeven punten. Er zijn nog drie ronden te gaan, te weten op vrijdag, zaterdag en zondag. Donderdag genieten de deelnemers van een rustdag.

Voor de tiende speelronde had het ‘schaakcircus’ zich voor één dag verplaatst het monumentale Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen opende daar de speelronde met de traditionele gongslag.

Museumbezoek en symposium
Voorafgaand aan de opening brachten de schaakgrootmeesters een bezoek aan het Groninger Museum.

Magnus Carlsen in het Groninger Museum (foto: Tata Steel)

In het Academiegebouw vond ’s middags ook een symposium plaats, waarop wetenschappers ingingen op de vraag of schaken kan dienen om onderwijsprestaties van leerlingen te vergroten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen