BEVERWIJK - Op het huidige parkeerterrein van De Bazaar verrijst in de komende jaren een compleet nieuw woon-werkgebied: Bazaarstad. De ambitie is groot. Uiteindelijk moeten er zo’n 3500 woningen worden gerealiseerd. De eerste duizend daarvan staan gepland op de terreinen P0 en P1, momenteel nog uitgestrekte parkeerplaatsen.
(reportage: IJmond360)
Volgens wethouder Ali Bal is het woningtekort de drijvende kracht achter het plan. “Beverwijk snakt naar meer woningen,” zegt Bal. “En deze plek biedt enorme kansen: veel ruimte, en de mogelijkheid om wonen en werken te combineren.”
Grote opgave, gefaseerde aanpak
De totale ontwikkeling van Bazaarstad is opgedeeld in meerdere fasen. Eind 2027 moet de bouw van de eerste circa 200 woningen van start gaan. De rest volgt in jaarlijkse stappen van ongeveer 200 woningen. De eerste duizend huizen, de zogeheten ‘eerste fase’ , moeten in 2035 voltooid zijn. De volledige gebiedsontwikkeling van 3500 woningen kan 15 tot 20 jaar duren.
De eerste woningen komen op de terreinen P0 en P1, waar nu vooral in het weekend geparkeerd wordt door bezoekers van De Bazaar. “Doordeweeks staan deze terreinen vrijwel leeg. Dat maakt ze ideaal om hier te beginnen,” aldus Bal.
Betaalbaar en gemengd
De woningbouw moet een breed publiek bedienen. Van de nieuwbouw wordt minstens 20% gereserveerd voor sociale huurwoningen. Daarnaast wordt een groot deel van de woningen ‘betaalbaar’ gebouwd. De nadruk ligt op gestapelde bouw: appartementen van één tot vijf kamers. Naar verwachting zullen er straks ongeveer 6000 mensen wonen in het eerste deelgebied.
De gemeente werkt in dit project samen met grondeigenaar De Bazaar en ontwikkelaar Heijmans.
Voorzieningen en leefbaarheid
De komst van duizenden nieuwe bewoners vraagt om extra voorzieningen. Speelplaatsen, huisartsenpraktijken en mogelijk een school staan op de wensenlijst. Tegelijk wil de gemeente dat de nieuwe wijk de bestaande binnenstad van Beverwijk versterkt, niet verdringt. “De stad moet het centrum blijven waar mensen hun voorzieningen vinden. Wat we hier bouwen, moet een aanvulling zijn, geen concurrentie,” aldus Bal.
Wonen naast De Bazaar
De Bazaar zelf blijft bestaan, al zal deze in de toekomst iets compacter worden. Volgens de wethouder is het essentieel dat het karakter van de markt, bruisend, inclusief, een ontmoetingsplek, behouden blijft. “Die levendigheid is juist wat dit gebied uniek maakt.”
Wonen en werken worden bewust gecombineerd. “Niet iedereen wil naast een werkplek wonen, maar we geloven in een gemengde wijk. Iemand die op de Bazaar werkt, moet hier ook kunnen wonen,” zegt Bal.
Participatie en verbinding
Omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden worden actief betrokken bij de ontwikkeling. Er zijn al gesprekken gevoerd met ondernemers, en participatiesessies met bewoners staan gepland.
Ook de fysieke en sociale verbinding tussen de nieuwe wijk en het bestaande Beverwijk krijgt aandacht. De gemeente kijkt onder meer naar verbeteringen aan knooppunt A22 om de bereikbaarheid te versterken.
Geen permanente bouwput
Hoewel het project 15 tot 20 jaar in beslag neemt, wordt er bewust gefaseerd gewerkt om te voorkomen dat de omgeving jarenlang een grote bouwput wordt. “We bouwen per veld, zodat andere delen van het gebied bewoonbaar en leefbaar blijven,” verzekert Bal.