112

Brand maakt definitief einde aan voormalig conferentiecentrum van Hoogovens

De brand in De Schouw, het voormalig conferentiecentrum van Hoogovens aan de Bleyenhoevelaan in Velsen-Noord, heeft het pand volledig verwoest. Bij de brand is niemand gewond geraakt.

(bron: NH Nieuws / foto’s: Wim Meijer Fotografie)

De brand in het slooppand brak rond 8.00 uur uit, waarna de vlammen al snel uit het pand sloegen. De dikke rookwolken die daarbij vrijkwamen, trokken over de woonwijk ten westen van het pand richting de sluizen van IJmuiden.

Niemand aanwezig
Hoewel het pand – dat ook nog enige tijd in gebruik was als cultureel centrum – ruim tien jaar geleden werd gekraakt, wist de Veiligheidsregio Kennemerland al snel na het uitbreken van de brand dat er niemand aanwezig was.

De omgeving werd afgezet, maar evacuatie van omwonenden bleek niet nodig. Wel kregen zij – onder meer via een NL-Alert – het advies om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatie uit te schakelen.Asbest
In de loop van de ochtend meldde de Veiligheidsregio dat een asbestsaneerder sinds vorig jaar oktober bezig is met het verwijderen van de kankerverwekkende stof. Hoewel er asbest is vrijgekomen, zijn er alleen sporen van de kankerverwekkende stof op het terrein zelf gevonden. In opdracht van de gemeente is een gespecialiseerd bedrijf een vervolgonderzoek gestart.

Opvanglocatie
Bewoners met vragen konden terecht bij buurtcentrum De Stek aan de Heijerweg, maar van die mogelijkheid werd nauwelijks gebruikgemaakt. Toen rond 13.30 uur het NL-Alert werd ingetrokken, werd ook de opvanglocatie gesloten.Nablussen
Nadat de brand onder controle was is de brandweer nog urenlang bezig geweest met nablussen om te voorkomen dat het vuur door smeulende resten weer zou oplaaien. Het terrein is inmiddels afgezet met hekken.

Klik op de hoofdfoto voor een fotoserie van de situatie vanmiddag rond 16.00 uur.

Reacties