112

Politie waarschuwt voor vals geld

Foto: Pixabay

Na eerder meldingen uit Bloemendaal, Heemstede en Zandvoort is er nu ook vals geld aangetroffen in de regio Haarlem. Volgens de politie gaat het voornamelijk om de biljetten van 50 euro.

De criminelen brengen het valse geld vooral in omloop op plekken waarvan ze weten dat daar bijna geen controle is. Zo zijn bijvoorbeeld maaltijdbezorgers of de verkopen via marktplaats manieren om het valse geld in omloop te brengen.

Tips
De politie geeft hieronder een aantal tips om vals geld te herkennen en wat te doen als je in bezit bent gekomen van vals geld.

  • Controleer uw geld goed voordat u het aanneemt (zie foto) 
  • Watermerk, Houd het biljet tegen het licht. In het watermerk verschijnen het gebouwtje en het getal 50. Het getal licht sterker op. Op een donkere ondergrond wordt het watermerk, en vooral het getal, donkerder.
  • Voelbare inkt, Voel de voorkant van het biljet. Vooral aan de bovenkant van het biljet zijn de ribbels, het grote getal 50 en de regel ©BCE ECB EZB EKT EKP voelbaar.
  • Hologram, Kantel het biljet en het getal 50 verspringt van het gebouwtje naar het €-teken. De beelden worden omringd door kleureffecten.
  • Verder is het raadzaam om het geld te controleren voordat een ieder dit in de kassa of portemonnee stopt.

Melden
Wanneer iemand vals geld aanbiedt, of heeft ontvangen is het verzoek hier een melding van te maken bij de politie. Deze adviseert om dan telefonisch contact op te nemen met het algemene meldnummer via 0900-8844.

Reacties