55+

14 april Nationale Poepdag: ‘Kijk Ridderlijk, maar vooral wat vaker naar je torentje’

Foto: Pixabay compilatie

De Maag Lever Darm Stichting is de initiatiefnemer van de Nationale Poepdag. Op de Nationale Poepdag worden mensen aangespoord om vaker achterom in de wc pot te kijken om hun keutel te bestuderen.

Bron medische info Maag Lever Darm Stichting / aanvullende tekst Charles Duijff:

Dit ‘pers’bericht is niet bedoeld om u ’te kakken te zetten’ en wellicht interesseert het u ‘geen drol’ hoe uw torentjes het toilet verfraaien. Vandaag toch iets meer over torentjes bouwen….torentjes lezen zelfs. Poep lezen dus, zelfs al leest u op het eerste gezicht alleen een  i  of een  L  in de pot. Wie weet trouwens, welke letters van het alfabet u af en toe drukt. Misschien wel een enorme verrassing wanneer u daar ‘de lucht’ van krijgt!

Waarom er Ridderlijk naar kijken? Nou wat dacht u hun twee ‘lucht’kastelen op de openingsfoto?

Serieus nu……

Belangrijke boodschap

De Maag Lever Darm Stichting brengt u sowieso een ‘belangrijke boodschap’, liever een ‘grote boodschap’ genoemd in dit geval!

Want onze ontlasting vertelt ons namelijk veel over onze gezondheid! Vroegtijdig op de hoogte zijn van de alarmsignalen en risicofactoren die bijvoorbeeld bij darmkanker kunnen horen.  In dat geval kan regelmatig kijken naar uw ontlasting zelfs levensreddend zijn!

Door de ‘druk’ die Covid 19 op de zorg legt, wordt onderzoek naar andere lichamelijke klachten steeds vaker uitgesteld. Noem het maar ‘zorg-obstipatie’ …….Waarschuw toch direct uw huisarts indien u iets niet vertrouwt wat betreft uw gezondheid!

Ontlasting vertelt veel over gezondheid

Onze ontlasting vertelt ons veel over onze gezondheid; de kleur en structuur van je poep kunnen wijzen op een aandoening, maar ook hoe vaak je een ‘grote boodschap’ moet doen.  Ik kan het niet netter zeggen: check (niet alleen) op Nationale Poepdag je keutel!

Zorg voor een gezonde microbioom (darmflora)

In en op ons lichaam zitten veel micro-organismen zoals bacteriën, schimmels, gisten, virussen en andere eencellige wezens. Samen worden ze het microbioom genoemd. Het grootste gedeelte van het microbioom bevindt zich in ons spijsverteringsstelsel (70%), met name in de dikke darm. Vroeger werd het de darmflora genoemd. Een belangrijke functie van het microbioom is zorgen voor een optimaal werkend immuunsysteem. Hoe krijg je een gezond microbioom? Eet gezond en gevarieerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan groente, fruit, volkorengranen, noten, peulvruchten en yoghurt.

Bekijk zeker ook onderstaand filmpje…De redactie van Nieuws.nl wenst u een goede gezondheid en een relaxte stoelgang….

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen