55+

Vrijdag & zaterdag voor Pinksteren: Haarlemse LUI die nooit LAK hebben aan gezellige Potjesmarkt

Vrijdag & zaterdag voor Pinksteren: Haarlemse LUI die nooit LAK hebben aan gezellige Potjesmarkt. Toegegeven, er was ook armoede, de wederopbouw na de oorlogsjaren, maar een jaarlijks evenement als de Haarlemse Potjesmarkt sloeg bijna niemand over.

Tekst, foto’s en film Charles Duijff (klik op onderstaande afbeeldingen voor uitvergroting en bekijk ook openingsfilmpje)

Die ‘Potjesmarkt’ bestaat al sinds 1890 en als ik terug ga naar mijn jeugdjaren denk ik aan een spannend evenement. Als kind had ik natuurlijk weinig met plantenverkoop, maar die vrijdag ‘plantte’ je wel in je geheugen. Er waren nog niet veel evenementen, behalve (toen) Koninginnedag op 30 april en natuurlijk Bevrijdingsdag. Nog los van het feit dat je de vrijdag ook om middernacht je bed uit mocht om LUILAK te vieren. Geen rottigheid uithalen, belletje trek, met blikjes achter je fiets door de straat en wat zeep op sommige ramen…. Echte calamiteiten waren een uitzondering…. (beeld NH Archief)De toenmalige markt was aanzienlijk groter en liep vanaf de Schouwburg langs de Raamsingel, Kampersingel totaal het Spaarne. Er was naast de bloemen- en plantenmarkt ook muzikaal van alles te doen. Aan het eind van de Kampersingel was ergens een pand waar live Haarlemse bandjes als The Sea Side nr Six optraden met o.a. gitarist Peter van Zanten (R.I.P.) Vraag me niet waar precies, maar gezellig was het! Natuurlijk is de huidige Potjesmarkt ook gezellig. Extragezellig als je voor je woning aan de Raamvest kan dineren en genieten van alle plantenliefhebbers die voorbij wandelen….….Dat waren er ook dit jaar weer aardig wat…..Ook de Flora-ondernemers hadden er als altijd weer zin inMooi was het beeld richting het westen bij mijn aankomst bij de StadsschouwburgNog even terug naar toen (NH Archief) Houtplein wandeling kids op brug. Links de vroegere LIDO bioscoop….Hieronder enkele afbeeldingen in willekeurige volgorde. Boven de laatste foto in dit artikel treft u een website-link naar alle foto’s die ik nam deze vrijdag. Sommigen moesten echt wachten op degelijk vervoer…….Niet alleen planten en bloemen, maar ook andere mooie koopwaar…..Bij dansschool Schroder kon je een korte cursus dansen volgen. HE LUILAK start nu met dansen!
KLIK HIER voor ALLE FOTO’s

Cookieinstellingen