Radio Veronica.... het station waar muziek in zát!!!

31 aug , 19:55 Blogs en columns
veronica stopt met radiouitzending het zendschip van radio veronica norderney bestanddeelnr 927 4206
Het Verhaal van de Dag neemt je vandaag 50 jaar mee terug in de tijd, naar 31 augustus 1974, als de laatste tonen van Radio Veronica door de ether klinken. Na een dramatische laatste uitzending, een slotwoord van Rob Out en het Wilhelmus gaat de knop om. Het einde van een tijdperk… mijn jeugd- en tienerjaren.
(tekst: Wim Meijer / foto’s: Wikipedia)
Radio Veronica transistorradio
Op een van mijn speurtochten over de digitale vrijmarkt Marktplaats.nl wordt mijn aandacht opgezogen door de volgende advertentie: ‘Te koop aangeboden: Radio Veronica Transistorradio. Nog in originele verpakking. Bieden vanaf € 75,-“ De Radio Veronica Transistorradio: een klein radiootje, wat krakend en piepend de muziek uit de sixties de ether in slingert. Het is mijn kennismaking met de Beatles, de BeeGees, the Monkees, Manfred Man en Golden Earring. Ik word voor de eerste keer verliefd met dat zwarte ‘oortje’ in mijn oor en ‘schuifelde verlegen op A Whiter shade of Pale’.
Wakker met Eddy Becker
Voor 22 gulden en 50 cent word ik wakker met Eddy Becker, zit aan de koffie met 1,2,3,4,5,6,7,8,9, Tiéééééééééééééneke, en val in slaap onder regie van Mister Candlelight Jan van Veen. Tweeëntwintig gulden vijftig: een investering in mijn jeugd met een ongeëvenaard rendement.
Tiéééééééééééneke, geluid en gezicht van Veronica
Tiéééééééééééneke, geluid en gezicht van Veronica
57 jaar later
Nu, 57 jaar later (de Veronica transistor komt in 1967 op de markt), kan geboden worden vanaf € 75,- Dat is ruim 7 maal de prijs die daar ooit voor is betaald. Als ik bel blijk ik ‘te laat te zijn’. Hij is al verkocht! Voor meer dan de vraagprijs! De Radio Veronica Transistor lijkt een ‘bijna-hausse’ op Marktplaats.
Symbool voor de Sixties
Je kunt je afvragen wat de Radio Veronica Transistor nog steeds zo populair maakt. Of liever gezegd: opnieuw zo populair maakt. Het zal zeker niet gaan om het staaltje hoogwaardige techniek. Dan ben je vandaag de dag met iedere digitale muziekdrager beter af. Nee, dit radiootje staat voor iets! Niet voor materie, maar voor gevoel. Het staat voor de sixties; het schoppen tegen alles wat gezag was, FlowerPower, waterkanonnen en vredesdemonstraties. Radio Veronica was daar een soort symbool van.
Mister Veronica Rob Out
Mister Veronica Rob Out
Deejays, jingles en reclame
Veronica gaat dwars tegen alles in wat tot op dat moment ‘normaal’ is. Deejays in plaats van presentatoren, jingles, reclame door de uitzendingen, ‘je’ in plaats van ‘u’. Het is een geluid dat geen plaats krijgt bij de publieke zenders, maar het is wel wat de jonge generatie wil horen.
Jonge generatie van toen
Die jonge generatie van toen, mìjn generatie, heeft met Radio Veronica iets in handen wat je kunt vergelijken met wat de social media nu zijn: Niet alleen een muziekzender, maar een spreekbuis, een platform, een gemeenschap. Een eigen geluid binnen de steeds vrijer wordende samenleving.
Verdwijnen van Veronica
Over het verdwijnen van Veronica is veel gepraat en geschreven. Veertien jaar duurt het Veronica-avontuur op de Noordzee. Veertien jaren, die als basis dienen voor hoe vandaag de dag de muziek de ether in wordt geslingerd. Helaas, blijkbaar vindt niet iedereen één-negen-twee een goed idee!
Verdrag van Straatsburg
Op 22 januari 1965 wordt het Verdrag van Straatsburg gesloten (in de volksmond bekend als anti-piratenwet) waarin België, Denemarken, Frankrijk, Griekenland, Luxemburg, Zweden, Nederland en het Verenigd Koninkrijk met elkaar overeen komen. Door dit verdrag wordt medewerking aan radio- uitzendingen vanaf internationale wateren verboden. Het verdrag treedt in februari 1965 in werking en betekent in feite het einde van de zeezenders.
Stekker
Het duurt uiteindelijk nog tot 31 augustus 1974 als daadwerkelijk de stekker er bij Veronica uit gaat. Dat gebeurt met een legendarische laatste uitzending vanaf het zendschip met een emotioneel slotwoord van Rob Out, waarna om klokslag 18.00u het Veronica-geluid overgaat in ruis.
Zwarte schaap
Radio Veronica gaat in 1960 van start onder de naam Vrije Radio Omroep Nederland (VRON), op initiatief van radiohandelaar Bep Slootmans, politicus Max Lewin en elektrotechnicus Henk Oswald, met financiële ondersteuner/aandeelhouder Bull Verwey. Al snel wordt VRON veranderd in Veronica. Deze naam refereert aan het gedicht ‘Het schaap Veronica’ van Annie M.G. Schmidt. Een naam die klinkt als een klok, ook door mijn ‘192-transistorradiootje’. Alleen blijft het in de ether 14 jaar lang het zwarte schaap.
Hieronder de laatste 6 minuten van Radio Veronica…hét station waar muziek in zat!