Vandaag 50 jaar geleden, op 6 november 1974, verzorgden Kees van Kooten en Wim de Bie de eerste tv-uitzending van het Simplisties Verbond. Het was het begin van 5 jaar streven naar simpelheid, soberheid en overzichtelijkheid, in een maatschappij die dertig jaar na de oorlog steeds ingewikkelder werd.
(tekst: Wim Meijer)
Simplisme
De eerste aflevering werd op die avond van de 6e november 1974 aangekondigd door de toenmalige voorzitter van de VPRO himself, Arie Kleijweg, en vervolgens legden de beiden directeuren heer Koot en heer Bie meteen uit wat het Simplisties Verbond inhield: het pleiten voor een ‘simplistiese’ kijk op de maatschappij, het bestrijden van lulkoek en het wensen van vrede en harmonie voor alle volkeren ter wereld, mits zij het simplisme als ideologie aanvaarden.
Typetjes
Vijf jaar lang, iedere drie weken, schotelde het Simplisties Verbond de honderdduizenden tv-kijkers talloze typetjes voor, die tot op de dag van vandaag niet meer weg te denken zijn uit ons collectieve geheugen. Denk maar aan Jacobse en Van Es (Geen gezeik, iedereen rijk), de hippies Koos Koets (’“Jemig de pemig”) en Robbie Kerkhof die het opnamen voor de “oudere jongeren” ‘(waar zijn ze gebleven, want we hebben ze weer hard nodig!) Of Cor van der Laak die zich groen en geel ergerde aan de oprukkende oppervlakkigheid.
35 jaar televisie
Vijf jaar lang legendarische liedjes en sketches, misschien wel meer dan eigenlijk aan het Simplisties Verbond mogen worden toegeschreven. Want het Simplisties Verbond is zo´n sterke ´merknaam´ gebleken dat ook veel sketches en liedjes uit andere programma´s van Koot en Bie onder de ´mattenklopper´ van het SV zijn geschoven. En die andere programma´s waren er genoeg, want in totaal maakten Koot en Bie 35 jaar lang tv-programma´s, variërend van de Klisjeemannetjes (vanaf 1963) tot de ´Keek op de week´ dat in 1988 van start ging.
Woordenschat
Hun officiële laatste TV-optreden werd uitgezonden op 29 maart 1998. En daarmee lieten ze Nederland achter met een taal die was uitgebreid met een groot aantal nieuwe woorden en uitdrukkingen zoals ‘regelneef’, 'positivo’, 'doemdenken’, 'krasse knarren’, 'stoned (stoont) als een garnaal’, 'krommunicatie’ (kromme communicatie), 'wibocri’ (Witteboordencriminaliteit), 'samen voor ons eigen’, en ‘oudere jongeren’.
Youtube
Wat ze ook achterlieten was een enorme hoeveelheid
beeldmateriaal waar nog steeds enthousiast naar wordt gekeken. Kijk maar op
Youtube en je kunt bijna een vakantie doorbrengen met het kijken van
‘simplistiese’ typetjes.
Zoek Jezelf Broeders
En als je denkt alles gehad te hebben dan heb je natuurlijk nog het lijflied van het Simplisties Verbond: Zoek Jezelf Broeders. In een tijd anno nu, waarin mensen door middel van onder andere allerlei trainingen, steeds meer gevormd lijken te worden naar het ideaalmodel van ‘de baas’ en de zakenwereld is vergeven van de 'clichétaal’, waardoor mensen zichzelf als het ware verkopen en steeds meer van zichzelf af komen te staan, lijkt deze hit van uit 1975 actueler dan ooit. Ik zou zeggen: Hang ‘m boven je bed!
Zoek Jezelf Broeders
Allemaal op weg naar niets, doen we zus of zomaar iets
Soms net echt, maar meestal kitsch, want wie speelt er nog zichzelf
Weet je nog wanneer dat was, toen je nog geen ander was
Niet in harnas achter glas, maar je eigenlijke zelf
Zoek jezelf broeders, vind jezelf, wees en blijf alleen
jezelf
Dikkerdoenerij genoeg, op kantoor en in de kroeg
Als je nou 'ns geen masker droeg, zou je dat niet beter staan
Wat moet je met die Januskop, daar schiet niemand iets mee op
’t Is een kwestie van een knop, die moet enkel even om
Zoek jezelf zusters, vind jezelf, wees en blijf alleen
jezelf
De man die op z'n tenen loopt en alleen zichzelf verkoopt
En nooit iets in z'n oren knoopt, die gaat nog eens lelijk dood
En met make-up van oor tot oor stelt z'n vrouw een ander voor
En hebben ze nog steeds niet door dat een glimlach beter staat
Zoek jezelf broeders, vind jezelf, wees en blijf alleen
jezelf