Irresistible for the rest of your life

Foto: Wim Meijer Fotografie

“You can be gorgeous at thirty, charming at forty, and irresistible for the rest of your life.” Het is een quote van de beroemde Franse modeontwerpster Coco Chanel, die fotografe Manuela van Hamont-Pinter graag aanhaalt bij de presentatie van haar werk bij fototentoonstelling EXPOSED.

Manuela van Hamont-Pinter
Manuela van Hamont-Pinter is op zoek gegaan naar de nieuwe generatie vrouwen die niet opgaan in een grijze massa omdat ze wat ouder zijn. In tegendeel: Hun leeftijd en ervaringen maken hen alleen maar mooier!

Nu of Nooit
Over haar motivatie voor dit project vertelt zij in een interview met het fotografie vakblad Pf Magazine:

“De oudere vrouw is hot, hip en gewild anno 2015” of “Grijs is het nieuwe blond”. Dit zijn slagzinnen die we tegenwoordig regelmatig tegen komen. Maar is het inderdaad zo dat de positie van ouderen in de maatschappij verandert? Zijn de oudere vrouwen daadwerkelijk hip en gewild? Of zijn de genoemde voorbeelden alleen maar incidentele uitschieters? Om deze vragen te beantwoorden heb ik me de laatste maanden in de beeldvorming van de oudere vrouw in de maatschappij en in de media verdiept. Helaas kwam ik de gewilde oudere vrouw niet zo vaak tegen. Bijvoorbeeld bestaat bij televisie programma’s een duidelijke samenhang tussen leeftijd en man-vrouw-verhouding. Onder jongvolwassenen (20-34 jaar) zijn meer vrouwen dan mannen vertegenwoordigd waartegen in de groep van vijftigplussers nog maar 25% vrouwen te zien zijn.

De 50+-vrouw zien we zelden als autonoom, onafhankelijk persoon. Ze wordt vaak in een context geplaatst – lieve moeder, oma of buurvrouw. Daar wil ik met mijn fotoserie ‘Irresistible for the rest of your life’ verandering in brengen. Ik geef de geportretteerde vrouwen in mijn serie een podium om zichzelf te laten zien. De dames moeten op de foto de kracht uitstralen, die ze ook naar de buitenwereld tonen: “Ik heb een bepaalde leeftijd en daar ben ik trots op!”

Combi MvH

EXPOSED
De foto’s van Manuela van Hamont-Pinter maken deel uit van de tentoonstelling EXPOSED, waarin werk wordt getoond van drie dit jaar aan de Fotovakschool in Amsterdam afgestudeerde fotografen. Behalve het werk van Manuela van Hamont-Pinter hangt er ook werk van Pim Huijsmans en Dineke van der Ploeg. Aan Pim Huismans besteedden we vorige week al uitgebreid aandacht (klik op 40 gezichten, 45 verhalen)  en volgende week zullen we ook onze focus richten op Dineke van der Ploeg.

De fototentoonstelling EXPOSED kan tot en met 21 november gratis worden bezocht in het Beverwijkse centrum voor fotografie ISOO.nu (Stationsplein 46, Beverwijk) op elke dinsdag- en donderdagavond van  20.00 – 22.00 uur en op de zaterdagen 7 en 21 november van 12.00 – 16.00 uur.

Reacties