Verborgen schatten in Museum Kennemerland

'Scheepswrak op het strand van Wijk aan Zee' van J. van Fucht
Foto: Museum Kennemerland

Twintig vrijwilligers kiezen bijzondere stukken uit het depot, waarvoor in de vaste opstelling van het museum geen plaats is.

Zoek een schat in Museum Kennemerland
Deze oproep hebben twintig vrijwilligers van Museum Kennemerland letterlijk opgevat. Ze gingen in het depot op zoek naar stukken, waarvoor in de vaste opstelling van het museum geen plaats is, maar die volgens hen de moeite waard zijn om een keer onder de aandacht van de museumbezoekers te brengen. Het leidde tot de tijdelijke, bonte tentoonstelling ‘Verborgen schatten’.

Zoektocht
Het werd een bijzondere zoektocht.  Alle dozen, kasten en lades van het museumdepot werden doorzocht met als resultante een selectie van tientallen ‘schatten’ die verborgen lagen, onttrokken aan het oog van de museumbezoekers, maar die nu, opgepoetst of ingelijst, met elkaar de bijzondere expositie ‘Verborgen Schatten’ vormen.

Rollercoaster
De expositie is als het ware een ‘rollercoaster’ door de eigen collectie. Een bonte collectie die varieert van  allegorische prenten van Maerten van Heemskerck tot een schilderij van een scheepswrak op het strand en van een damespistooltje tot het fotoboek dat de gemeente Beverwijk liet maken bij het afscheid in 1936 van de geliefde gemeentesecretaris (tevens schrijver van standaardboeken over het gemeenterecht) mr. Van Loenen.

Aquarellen en kolenkit
Verder zijn er aquarellen van buitenplaats Velserbeek, nostalgische foto’s, een vuurklok van de Breestraat, een bruidskleed, een kinderledikant, speelgoed, een kolenkit en een noodkacheltje dat tijdens de oorlog werd gemaakt bij Hoogovens. Ook bijzonder is een prent van de ‘afgrijselijke sterre’ (komeet), zoals die zich op 22 december 1680 boven Beverwijk en Wijk aan Zee vertoonde, afgebeeld met een lange staart van vuur.

Hulp van publiek
Tenslotte wordt ook nog de hulp van het publiek ingeroepen voor het oplossen van het mysterie van een foto uit 1912, gemaakt bij de onthulling van de dr. Schuitfontein. Een van de omstanders is op een latere, gemanipuleerde versie van de foto verdwenen. Op zijn plaats staat een andere (belangrijker?) persoon. De vraag is: wie zijn zij?

Opening 28 november
De wintertentoonstelling ‘Verborgen schatten’ wordt zaterdag 28 november geopend. Het publiek kan tot eind maart terecht: elke zaterdag, zondag en woensdag van 14 tot 17 uur in Museum Kennemerland, Westerhoutplein 1 Beverwijk. Toegangsprijs € 4.

Reacties