Vijf enorme wanden, tien beamers en zes kunstenaars

Foto: KEK Beverwijk

In de eerste week van het nieuwe jaar, van 4 tot en met 11 januari, maken de VJ’s Michael Fleming en Ron Bergman, fotograaf Michel Mulder, kunstenaar Tjarko van der Pol, cameraman Stefan Schoorl en Frits Smid live videobeelden in de KEK-expositieruimte.

Krachtmeting of samenwerkingsverband
Of het een pittige krachtmeting wordt, een harmonieus  samenwerkingsverband of dat de kunstenaars elkaar links laten liggen, wordt pas in die week duidelijk. Alles kan, alles is vrij, tijdens deze KEK-expositie. De enige restricties zijn de afmetingen van de wanden en de tijdsduur van het proces: precies zeven dagen. Wat ontstaat, is één grote verrassing. Wel staat vast dat door de projecties op de vijf gigantische wanden een weids vergezicht wordt gecreeërd. Een wondere wereld waarin de kijker wordt opgezogen. Zo overrompelend kan een expositie zijn..

Kunstenaarsbattle
In de winter van 2013 organiseerde KEK het spraakmakende ‘Panorama 13’, een ‘live’ tentoonstelling waarin dertien kunstenaars met elkaar wedijverden. Na de kunstenaarsbattle kwamen er verzoeken om dit concept opnieuw uit te voeren. KEK zag echter weinig heil in een exacte kopie. Niet uitdagend genoeg en een tikkeltje flauw om het recept eenvoudigweg te herhalen. Waarom niet een experiment, zo bedacht KEK, waarin het tweedimensionale wordt losgelaten. Een expositie met bewegend beeld. Een panorama met videobeelden waarin de toeschouwers worden omringd met voortdurend bewegende beelden. Kijk, daar moet je KEK voor heten. Als het aan de organisatie ligt, ontstaat er Videorama 16! een vrije zone van betoverende beelden, waarbij de kijker de sensatie ervaart daarin op te worden gezogen. Zoals je misschien ooit als kind ervoer tijdens je allereerste film. Of bij eerste magische afbeeldingen van de toverlantaarn, later diaprojector. Een beklemmend of gelukzalig hallucinerend vooruitzicht?

‘Wij komen ter wereld’
Inmiddels zijn de kunstenaars er helemaal klaar voor. Vijf van de zes hullen zich nog in nevelen en laten weinig los over hun plannen. Met uitzondering van Tjarko van der Pol. Deze jonge Beverwijker, in het dagelijks leven kunstenaar en illustrator bij NRC Handelsblad, maakt speciaal voor Videorama 16 een animatie van een oneindige machine, gebaseerd op het gedicht ‘Wij komen ter wereld’ van Jan Hanlo. In dit melancholieke en tegelijkertijd montere gedicht (1946) voltrekt het leven zich in omgekeerde volgorde: van het graf naar de wieg.

Videorama 16 is in de KEK-expositieruimte bovenin het Kennemer Theater, van 29 december 2015 t/m 5 februari 2016. De expositie wordt afgesloten met een bijzonder feest waarover later meer.

poster_KeK_Videorama16.indd

Reacties