Winnares Zilveren Camera Ilvy Njiokiktjien naar ISOO.nu

Foto: Ilvy Njiokiktjien

Maandag 15 februari 2016 geven fotograaf Ilvy Njiokiktjien en videograaf Elles van Gelder – speciaal voor deze avond overgevlogen uit Zuid- Afrika – een lezing bij fotografiecentrum ISOO.nu met als thema ‘Storytelling’.

Fotograaf des Vaderlands
Ilvy Njiokiktjien werkte in 2007 als fotograaf in Zuid-Afrika. Op 10 april 2013 is zij als eerste benoemd tot Fotograaf des Vaderlands. Een eretitel in navolging van Dichter des Vaderlands om het vak fotografie bij het publiek een breder gezicht te geven. Zo heeft zij voor de zogenaamde “Fotoweek 2013” een speciale fotoserie gemaakt, die werd geëxposeerd in het fotomuseum Foam. In januari 2014 won ze als eerste vrouw de Zilveren Camera. Ze kreeg deze prijs voor een foto die ze in 2013 maakte van de begrafenis van Nelson Mandela.

NELSON MANDELA 011_banner

One Carefree Night
Ilvy Njiokiktjien en Elles van Gelder werken samen aan diepgravende journalistieke projecten. Op maandag 15 februari presenteren ze hun nieuwste verhaal over de wijk Manenberg in Kaapstad waar kinderen niet veilig naar school kunnen lopen omdat de kogels er letterlijk door de straten vliegen. Een klein groepje jongeren gaat met gevaar voor eigen leven toch naar school. Ze zien het als de enige uitweg uit deze troosteloze en gevaarlijke wijk.

Crowdfunding actie voor totstandkoming van One Carefree Night

Onderdeel van dit project is de webdoc One Carefree Night. Dit is de Nederlandse première week van hun webdoc. Ze tonen de korte film en de fotoreportage die Njiokiktjien in de wijk maakte. Ze vertellen over de uitdagingen in het veld en over de ontwikkelingen en trends in storytelling, de vorm waarin verhalen worden verteld in foto, tekst en video.

Afrikaner Bloed
Njiokiktjien en Van Gelder maakten eerder samen Afrikaner Bloed, een multimediale film over een racistisch kamp voor jongeren in Zuid-Afrika waarvoor ze de World Press Photo Multimedia Award wonnen. Ze hebben onder meer gepubliceerd in The New York Times, Time Magazine, NRC Handelsblad en National Geographic. Ze werken samen onder de naam FROG IN A TENT.

Ilvy Njiokiktjien en Elles van Gelder over Afrikaner Blood bij Pauw & Witteman

Kaartverkoop
De lezing op maandag 15 februari 2016 begint om 20.00 uur en wordt gehouden in het fotografiecentrum ISOO.nu (Stationsplein 46, Beverwijk). Kaarten zijn verkrijgbaar bij het fotografiecentrum op de avond zelf of op maandagavond  20.00 en 22.00 uur  en zaterdag 12.00 – 16.00 uur. De kaarten kosten € 15 per stuk in de voorverkoop (€ 18,50 op de avond zelf). Er is nog slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar! Tijdens deze avond zal het boek ‘Slagroomtaart en slingers’ van Ilvy Njiokiktjien verkrijgbaar zijn; op verzoek zal Ilvy het boek ter plaatse signeren.

Reacties