Frank van Wijk opent serie Zomer Concerten in Grote Kerk

Foto: Grote Kerk Beverwijk

Op vrijdag 8 juli 2016 opent organist Frank van Wijk de zomeravond concertserie in de Grote Kerk met een concert op het Muller orgel in de Grote Kerk in Beverwijk met als thema “Hollandse muziek uit de 18e eeuw”

Frank van Wijk
Frank van Wijk (Alkmaar, 1964) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Hij studeerde daar af in de hoofdvakken orgel (bij resp. Piet Kee, Jacques van Oortmerssen en Hans van Nieuwkoop), en kerkmuziek (ondermeer bij Klaas Bolt). Hij is actief als docent (orgel, clavecimbel en clavichord), kerkmusicus (organist van de Ruïnekerk te Bergen NH), beheerder van het Müller-orgel (1762) van de Kapelkerk te Alkmaar en uitvoerend musicus met een uitgebreide concertpraktijk in binnen- en buitenland. Verder is hij nauw betrokken bij de orgelactiviteiten in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en Orgelfestival Holland.

Hollandse muziek uit de 18e eeuw
Frank van Wijk heeft zijn programma de titel meegegeven: “Hollandse muziek uit de 18e eeuw”. Een verscheidenheid aan componisten zullen voorbij komen, niet allemaal even bekend maar kwalitatief hoogstaand, waaronder andere muziek van: Gerhardus Havingha (was organist van de Grote of St Laurenskerk in Alkmaar), Willem de Fesch, Jakob Wilhelm Lustig, Jacob Potholt (die ook nog een belangrijke rol gespeeld heeft bij de benoeming van de eerste organist van dit Müller-orgel) en Christiaan Frederik Ruppe.

Het complete programma Zomer Concerten op de vrijdagavond

  • Vrijdag 15 juli is het eerste zomerbarok concert. Een kwartet van Fanni Székely (traverso), Tomasso Gladiolli (cello), Balázs Tóth (theorbo) en Valentina Villaseñor (clavecimbel) speelt werken van Wilhelm Friedemann Bach, Johann Sebastian Bach en Christoph Schaffrath.
  • Op vrijdag 22 juli komt de Belgische organist Bart Jacobs naar Beverwijk. Hij is een oude bekende, want ook in 2010 bespeelde hij al het Müller-orgel. Deze keer staat een aantal vroege orgelwerken van Johann Sebastian Bach op het programma.
  • Op vrijdag 29 juli, biedt het podium van de kerk plaats aan het Offshore Baroque Ensemble bestaande uit María Florencia Gómez (traverso), Nathalie Verdon (viool), Tomás Kardos (cello) en Mariano Boglioli (clavecimbel). Gespeeld worden werken van Von Westhoff, Platti, Muffat en Georg Philipp Telemann.
  • Op vrijdag 5 augustus speelt Gerben Budding, de hoofdorganist van de Grote Kerk te Gorinchem. Het programma bestaat uit composities van Johann Ludwig Krebs, Johann Sebastian Bach en zijn zoon Carl Philipp Emanuel Bach.
  • Op vrijdag 12 augustus is er kermis en geen concert in de Grote Kerk. Adriaan Hoek is op 19 augustus de laatste van de vier organisten die deze zomer naar Beverwijk komen. De jonge Zeeuw (geb. 1990), die vorig jaar maar liefst vier internationale orgelconcoursen op zijn naam schreef, speelt werken van Sweelinck, Bovet, Bach, Haydn en Menselssohn.
  • Op vrijdag 26 augustus 20.00 uur wordt de serie zomerbarok afgesloten met een optreden van Eimi Witmer (mezzosopraan) en Talitha Witmer (luit). Dit duo brengt een programma van Italiaanse aria’s uit de 17e eeuw.

Alle concerten beginnen om 20.00 uur. De entree bedraagt 7,50 euro.

Reacties