Column van de Dag / Meester Mitraillette

Foto: Bibliotheek IJmond Noord

De zesde ‘Column van de Dag’ van Bibliotheek IJmond Noord. Iedere twee weken aandacht voor een bijzonder boek, een bijzondere uitgave of ander boekennieuws.

Meester Mitraillette door Jan van Toortelboom 
Leestip van Jan Smorenburg (Medewerker Team volwassenen en jongeren Bibliotheek IJmond Noord): 

Eerder ontving Jan Vantoortelboom met de roman De verzonken jongen al de Vlaamse boekenprijs Bronzen Uil voor beste Nederlandstalige debuut. Als kers op de taart werd zijn tweede roman, Meester Mitrailette, afgelopen februari ook nog eens uitgeroepen tot Boek van de maand bij het tv-programma De Wereld Draait Door.

David,een eigenzinnige, niet-gelovige jongeman van begin twintig komt dankzij handige bemiddeling van zijn vader te werken als schoolmeester in een klein katholiek dorp op het Vlaamse platteland. Hij geeft les aan acht jongens, waarvan er een hem al direct opvalt. Marcus is een pientere knaap, een beetje verlegen, die de bescherming van de meester opzoekt. De jongen doet hem denken aan zijn jongere broertje Henri – die hij meestal rattekop noemde. Noemde, want de jongen werd door een noodlottig ongeval uit het leven weggerukt.

Beurtelings beschrijft Vantoortelboom zijn jeugd en de relatie tot zijn broertje en het kalme leven met toch ook haar intriges in het dorp waar hij lesgeeft en de daarop volgende hectiek aan het front. Toegankelijk en heel mooi geschreven. Treffende, bijna hypnotiserende beschrijving van het lome plattelandsleven aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Met rake typeringen van dorpsbewoners, met bondige, mooi beschreven natuurobservaties en met subtiel door het verhaal heen verweven Davids gedachten over de zin en het doel van het leven.

Dwarsligger
Bibliotheekboek, ideaal te lezen op vakantie als handzame Dwarsligger (nr. 337), de boekenreeks van zeer kleine boekjes in dundruk waarin de teksten dwars over de pagina zijn gedrukt.

 

b6e1e22c-1661-42bc-965a-09df881747ea banner

Reacties