ISOO.nu meets Young Art Festival

Foto: Marco Maljaars

‘Kunstenaars ontmoeten kunstenaars’, zo zou je het fotowerk kunnen noemen van de 7 fotografen van ISOO.nu die het afgelopen weekend hun lenzen richtten op alles wat er gebeurde rond het jaarlijkse Young Art Festival in het Westerhoutpark in Beverwijk.

Het was niet de eerste keer dat ISOO.nu, het centrum voor fotografie in Beverwijk, actief was op het Young Art Festival. Vorig bracht ISOO.nu zelfs 16 fotografen op de been die met elkaar een serie van 1600 foto’s maakten, waarvan er 300 werden opgenomen in een speciale tentoonstelling die gedurende 6 weken was te zien in de thuishaven van ISOO.nu aan het Stationsplein.

Deze ervaring smaakte duidelijk naar meer. Vandaar dat ook gedurende deze 12e editie van het Young Art Festival ISOO.nu aanwezig was met Marco Maljaars, Bert Giebels, Jamila Melgers, Nico Benning, Marleen van der Horst, Jeannette Abma – van Dam en Manon Rooijers.

Zeven fotografen die het festival ieder op eigen manier beleefden en in beeld brachten. Ieder zochten ze hun eigen voorkeursfoto uit, beschreven hoe ze het fotograferen op het Young Art Festival beleefden en waarom juist dít hun favoriete foto’s is.

Bert Giebels
Bij podiumfotografie heb je vaak te maken met lastige omstandigheden. Het licht is slecht, de artiest beweegt snel, en altijd die microfoon voor de mond van die zanger… Je bent daarom voortdurend keuzes aan het maken. Welke lens, welk scherpstelpunt, waar ga je staan, welke beelduitsnede: Neem je wel of niet die gitaar helemaal in beeld?

In mijn keuze probeer ik andere dingen te doen dan mijn collega’s. Deze foto van de bassist van The Indien heb ik met een lens met vast brandpunt gemaakt (300 mm). Nadeel is dat je dan niet kan zoomen, voordeel is dat je moet roeien met de riemen die je hebt, waardoor je soms jezelf verrast met een uitsnede die je anders niet gekozen zou hebben. Wat mooi is aan de 300 mm is dat je verder weg kan staan, waardoor je de artiest minder van onderen fotografeert. En dan maar wachten op die gave gelaatsuitdrukking of goede pose.

(Foto: Bert Giebels)
(Foto: Bert Giebels)

Jamila Melgers
Dit jaar heb ik voor het eerst gefotografeerd op het Young Art Festival, een superleuke ervaring!
Deze foto van de Funky Organizers is een van mijn favoriete, het was de eerste band die ik fotografeerde en denk ik een van mijn beste foto’s. Artiesten op het podium fotograferen is totaal nieuw voor mij maar heb zeker een aantal mooie shots. Het moeilijkst vond ik om zomaar mensen te gaan fotograferen, maar toen ik eenmaal in de gaten had dat de meeste mensen het helemaal niet erg vonden of juist leuk had ik de smaak te pakken. Kortom het was onwijs gaaf en heel gezellig! Hopelijk ben ik er volgend jaar weer bij om te fotograferen.

(Foto: Jamila Melgers)
(Foto: Jamila Melgers)

Nico Benning
Hij leunde op zijn stok, kijkend om zich heen. Ik liep naar hem toe en pakte mijn camera. Foto? Vroeg ik hem. Hij glimlachte en mijn camera klikte. Hij leunde op zijn stok en zag hoe een foto van hem verdween.

(Foto: Nico Benning)
(Foto: Nico Benning)

Marleen van der Horst
Bij Young Art komen jong en oud bij elkaar om te genieten van alle grote en kleine verassingen die het festival te bieden heeft. Twee dagen lang alleen maar lachende, geïntrigeerde, geconcentreerde, genietende, vrolijke, vermaakte, verbaasde gezichten. Zelfs als je denkt dat je alles gezien hebt ontdek je weer wat nieuws, zoals dit jaar de nieuwe geheime area (de Sokret Area). Een geheim plekje in het bos waar, in stilte, werd gedanst tussen bomen vol witte sokken. Zeker toen de zon onderging werd dit een sprookjesachtige omgeving waar je jezelf even in een andere wereld waande.

Dit is de foto die voor mij het beste de sfeer van het hele festival in 1 beeld weet te vangen.

(Foto: Marleen van der Horst)
(Foto: Marleen van der Horst)

Jeannette Abma – van Dam
Ik heb deze foto gekozen, omdat het plezier uitstraalt. Naast optredens op verschillende podiums ook vermaak tussen door voor jong en oud. Het plezier straalt van de foto af en dat vind ik zo leuk. Het plezier van de kinderen, maar ook “stiekum” bij deze “circusartiesten” en bij de ouders die buitenbeeld achter mij stonden.

(Foto: Jeannette Abma - van Dam)
(Foto: Jeannette Abma – van Dam)

Ik ben nu voor het 2e jaar aan het fotograferen bij het Young Art Festival en vergeleken bij vorig jaar weer net zo goed georganiseerd. Ook de sfeer was weer optimaal, ieder is blij en zie je zichtbaar genieten. Het is een festival waarbij er voor jong en oud genoeg te beleven en te doen is.

Tijdens het festival van vorig jaar was ik meer gefocust op de artiesten en nu, mede dankzij Willem Tesselaar, heb ik veel vaker het publiek op de foto gezet. De uitdaging is het fotograferen van mensen zonder je bezwaard te voelen. Zonder toestemming blijf ik dat toch een lastig punt vinden. Het is dan makkelijker als ze het echt niet merken dat je ze fotografeert, dus van heel ver met een telelens. Regelmatig vragen mensen zelf of ze met elkaar op de foto mogen, dat zijn dan meestal groepjes die het leuk vinden om samen op de foto te gaan.

Ik vind alle onderdelen ontzettend leuk, de afwisseling van kunst, mensen, optredens maakt het zo dynamisch. Het is het totaalplaatje wat het Young Art Festival zo uniek maakt.
Wat is misschien wel het leukste vond, was de Silent Disco, nog nooit eerder gedaan en gezien. Echt geweldig hoe sommige mensen er helemaal in op gaan en dan nog die witte sokken aan de waslijnen tussen de bomen. Zodra jezelf de koptelefoon af doet, is het een hele rare gewaarwording al die dansende mensen.

Het lastigste en een uitdaging blijft toch altijd wel het aanwezige licht, op open plekken is er soms teveel licht overdag en in het bos kan het dan weer te donker zijn, waardoor de kans op ruis in je foto erg groot is. Het blijft spelen met licht. En het mooiste is dan die momenten op de dag dat het prachtige licht er is waar iedere fotograaf blij van wordt.

Manon Rooijers
Ik heb beide avonden een paar uur genoten van het fotograferen van het festival. Vrolijke gezellige mensen, diversiteit aan optredens en muzikanten maar vooral de kleurige kunst en aankleding van het hele festival, super ! Heerlijk om er foto’s te mogen maken. In deze foto is de combi van de kleurige circuswagen en het optreden op het Young Art stage vastgelegd.

(Foto: Manon Rooijers)
(Foto: Manon Rooijers)

Marco Maljaars
Vorig jaar heb ik voor het eerst mogen fotograferen op Young Art. Voor mij destijds ook de eerste keer dat ik op dit festival was. Toen verbaasde me ik al over de mix van Muziek en Kunst. Uit je dak gaan op Rock, Pop, Funk en Dance muziek. Om vervolgens festival gangers te zien knuffelen met een boom die vervolgens geluid maakt en oplicht. Ik was dan ook zeer blij dat er weer fotografen werden gevraagd en ik daar deel van mocht uitmaken. Het is en blijft een unieke ervaring.

Net als vorig jaar heb ik weer gezocht naar bijzondere taferelen van festivalgangers en wat er allemaal op het podium gebeurd. Een mix tussen “straat”fotografie en concert fotografie. Dit jaar voor het eerst met een flinke groothoek gefotografeerd. Je dwingt jezelf daarmee op de mensen af te stappen en van zeer dichtbij te fotograferen. Met de kunst dat als de foto gemaakt is de persoon het dan pas door heeft. Dit geeft toch de meest unieke en ontspannen beelden.

De foto die ik heb geselecteerd is gemaakt tijdens het concert van de band Bökkers. Een groep uit de Salland streek (Overijssel). Beetje vergelijkbaar met de welbekende band Normaal. Geweldige concert waar van alles gebeurde. De foto is de afsluiter waar de lead zanger zijn bedankje doet. Met uiteraard een flesje bier in de hand waarvan het schuin eruit loopt. De combinatie van de gestrekte armen, het druipende bier, de forse baard maakt het voor mij een prachtige foto.

(Foto: Marco Maljaars)
(Foto: Marco Maljaars)

Reacties