Column van de Dag / Maak me gek!

Foto: Silver Linings - FB

De zevende ‘Column van de Dag’ van Bibliotheek IJmond Noord. Iedere twee weken aandacht voor een bijzonder boek, een bijzondere uitgave of ander boekennieuws.

Maak me gek! / Matthew Quick

Een bijzondere roman over een man, een voormalig psychiatrisch patiënt, die ondanks enorme tegenslagen blijft geloven in het goede.

Deze Pat woont, na ontslag uit een psychiatrische inrichting, bij zijn overbezorgde moeder en negatieve vader, met wie hij een relatie zoekt. Dagelijks traint hij zijn lichaam hard. Een zekere terugkeer in de maatschappij is er via de enthousiast beschreven sportwedstrijden. Zijn stemmingswisselingen worden door een therapeut en via medicijnen begeleid. Pat hoopt zijn ex-vrouw, van wie hij nog altijd houdt, terug te winnen. Hierbij lijkt hij hulp te krijgen van de depressieve weduwe Tiffany. Zij laat hem echter in de spiegel kijken en confronteert hem met de realiteit.

De ontroerende belevingswereld van Pat, gebaseerd op eigen ervaringen van de Amerikaanse auteur, wordt in de ik-vorm neergezet. Pat ziet zijn leven als een film. Geleidelijk ontvouwt zich het verhaal van wat er voor zijn opname in de richting is gebeurd. Als lezer ga je van Pat houden en gun je hem zo zijn geluk. Zijn psychiatrische stoornis is authentiek en met gevoel voor humor verwoord.

Het boek is ook verfilmd (‘Silver Linings Playbook’ uit 2012 kreeg acht Oscar-nominaties), maar de film haalt het niet bij het boek. De ontwapenend positieve gedachtewereld van Pat komt in de film veel minder tot zijn recht. En het verhaal is dusdanig verminkt dat het nauwelijks nog iets met het oorspronkelijke boek te maken heeft. Lees het boek, het is zo de moeite waard! maak me gek banner

 

b6e1e22c-1661-42bc-965a-09df881747ea banner

Reacties