War from Above bij Fort Veldhuis

Foto: Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis / Martijn Brandjes

Stichting Aircraft Recovery Group ’40 – ’45 organiseert zaterdag 13 en zondag 14 augustus in samenwerking met de re-enactment verenigingen VMLH, MARS en War department het re-enactmentevenement ‘War from Above’.

Dit evenement is gericht op het leven van militairen en burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met als thema: de luchtoorlog gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Luchtoorlog boven Europa
Stichting Aircraft Recovery Group ’40 – ’45 wil met dit evenement graag aandacht schenken aan de luchtoorlog die boven Europa heeft plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op een laagdrempelige maar educatieve manier trachten re-enactmentgroepen het leven van militairen en burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het publiek te laten zien. Hierbij wordt aansloten op de rol die de luchtvaart en specifiek de luchtmacht, heeft gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog.Persbericht Fort Veldhuis (1)Van Arnhem tot aan het Oostfront
Er zijn verschillende deelnemende re-enactmentgroepen, met allemaal een andere uitbeelding. Het ene moment heb je het gevoel dat je je in Arnhem bevindt anno september 1944, en het andere moment waan je je tussen de Russen aan het Oostfront. Ook kun je de bezetter, ofwel de Duitsers tegenkomen. De Duitse re-enactment groepen laten het leven zien van de dienstplichtige Wehrmacht infanterist aan het front.

Ook loop je de kans om op het verzet te stuiten die je nog wel eens kan vragen om voor hun te spioneren bij de bezetter. De vraag is dan durf je dat om te doen of verraad je ze aan de bezetter?

Schijngevechten
Verder worden beide dagen meerdere schijngevechten uitgevoerd en demonstraties gehouden over de wapens uniformen en uitrusting, ook kunt u de verschillende militaire bivakken bekijken. De gevecht demonstraties worden na gebootst met authentieke wapens uit de Tweede Wereldoorlog die nog enkel losse flodders kunnen verschieten.Persbericht Fort Veldhuis (10)De entree bedraagt € 5,- p.p. Veteranen krijgen op vertoon van hun Veteranenpas een kaartje voor €2,50. De entree voor het evenement komt ten goede aan het Luchtoorlog Museum wat in beheer is van de Stichting Aircraft Recovery Group ’40 – ’45.

In het Luchtoorlog Museum kunt u ook een blik werpen op de collectie van het museum. Het museum heeft diverse diorama’s en reconstructies opgesteld met betrekking tot de luchtstrijd gedurende de Tweede Wereldoorlog. Te zien zijn onderdelen van de vliegtuigen die het Aircraft Recovery Group ’40 – ’45 onderzoeksteam in loop van de jaren heeft onderzocht. Daarbij is er voor gezorgd dat de aangetroffen stoffelijke overschotten van de omgekomen vliegtuigbemanningsleden een laatste rustplaats hebben gekregen. De nabestaanden van de omgekomen vliegtuigbemanningsleden zijn op de hoogte gesteld, om zo alsnog de kans te krijgen om afscheid te nemen van hun omgekomen dierbaren.

Meer informatie kunt u vinden op http://www.arg1940-1945.nl / Adres: Fort Veldhuis, Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk. poster idee5 (2)

Reacties