Column van de Dag / Marcel van Balken en ‘beeld dat eigenlijk niet gemaakt kan worden’

Foto: Marcel van Balken

Hoe kan je een beeld dat eigenlijk niet gemaakt kan worden toch maken?

(door: Marijke van Straalen)

Antwoord op deze vraag krijgen jij en ik maandag 12 september van Marcel van Balken gedurende  een avondvullende presentatie met als thema conceptuele fotografie. Op zijn website staat te lezen dat hij deze avond een breed scala aan fotowerk met een hoog creatief gehalte laat zien en een uitleg geeft hoe de foto’s tot stand zijn gekomen.

Gecreëerde samengestelde fotografische beelden, geïnspireerd op de combinatie van de dagelijkse realiteit en de eigen onbegrensde fantasie. Technisch ingenieus gemaakte fotografische composities van realistisch lijkende taferelen, met een enigszins onwerkelijke en soms magisch aandoende sfeer.

Dali, Escher en Johansson
Het is een stroming in de fotografie waar ik zelf nog een hoop in heb te ontdekken, zo moet ik constateren als ik de foto’s op de website van Marcel heb bekeken .Onwerkelijkheid in de kunst is wel iets wat mij persoonlijk erg aanspreekt. Zoals de Spaanse kunstschilder Salvador Dalí met zijn beroemde werk ‘De duurzaamheid’ en ‘De volharding der herinnering’. Of Maurits Cornelis Escher, ‘s werelds meest beroemde graficus, met zijn onmogelijke tekeningen zoals ‘Klimmen en dalen’ en ‘Relativiteit’. En op fotografiegebied vind ik de Zweed Erik Johansson echt geweldig met zijn ‘Kijk niet achterom’ of zijn ‘Laat ze vrij’ foto.

Marcel van Balken
Maar hoe ik mijn eigen onbegrensde fantasie moet combineren met de dagelijkse werkelijkheid, ik heb geen idee. Dat was voor mij de reden om Marcel van Balken te vragen voor een presentatie over conceptuele fotografie, zodat iedereen kan leren zijn fantasie te combineren met de werkelijkheid.

(foto: Marcel van Balken)
(foto: Marcel van Balken)

Wie de presentatie van Marcel van Balken wil bijwonen kan kaarten reserveren via [email protected] De kosten zijn in de voorverkoop € 7,- euro (incl. koffie of thee ) De lezing begint om 20.00 uur en wordt gehouden in het fotografiecentrum ISOO.nu aan het Stationsplein 46 in Beverwijk.

Over ISOO.nu
Het centrum voor fotografie ISOO.nu in Beverwijk biedt ruimte aan jonge, talentvolle fotografen om te exposeren. Ook worden er regelmatig lezingen en workshops georganiseerd. Daarnaast is ISOO.nu een ontmoetingsplek voor iedereen die fotografie een warm hart toedraagt. Loop daarom eens binnen tijdens het Fotocafé dat elke derde maandag van de maand van 20.00 – 22.00 uur wordt gehouden en kijk ook eens op www.isoo.nu of www.facebook.com/isoo.nu.ISOO banner

Informatie over exposeren bij ISOO.nu: stuur een mail naar Jan Aardenburg, [email protected]

 

Reacties