Beverwijkse Monumentenprijs 2016 voor villa ‘Wie weet ‘t’

Foto: Wim Meijer Fotografie

Zaterdag 10 september heeft wethouder Cecilia van Weel, samen met de Stichting Historisch Beverwijk, de Monumentenprijs 2016 uitgereikt.

De familie Schoenmaker-Krol mocht de prijs, samen met een geldbedrag, in ontvangst nemen als blijk van waardering voor het restaureren van het pand aan de Arendsweg 51, genaamd ‘Wie weet ‘t’. Behalve de Monumentenprijs krijgt de familie Schoenmaker een oorkonde van de Stichting Historisch Beverwijk.

Arendsweg 51
Het vrijstaande woonhuis, ‘Wie weet ‘t’ genaamd, is gebouwd rond 1875 en heeft het uiterlijk van een villa. Voor het pand is een uitgebreid herstelplan voorbereid. Het pand was lange tijd eigendom van de gemeente. Nadat de huurovereenkomst was beëindigd, werd het huis begin 2014 verkocht aan een particulier.

Cultuurhistorische waarde
Het woonhuis met bijbehorende erfafscheiding heeft cultuurhistorische waarde als herinnering aan de economische en historisch-agrarische ontwikkeling binnen de gemeente Beverwijk. Het is het enige overgebleven onderdeel van het voormalige woonhuis met bijbehorende bollenschuur. Verder heeft het woonhuis zogenaamde situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Arendsweg.20160909_120904 bannerArchitectuurhistorische waarde
De architectuurhistorische waarde zit hem in de kwaliteit van de voorgevel: een ontwerp in een uitbundige neo-classicistische stijl waarbij ook niet-klassieke details vrijelijk zijn toegepast. In het interieur zijn met name de indeling, de monumentale rondboogdoorgang naar de middencorridor en de stucplafonds van belang.

De restauratie van dit pand illustreert de bereidheid van eigenaren van gemeentelijke monumenten om hun bezit, met behulp van gemeentelijke subsidie, goed te onderhouden of in oude luister terug te brengen. Het college wil deze initiatieven graag belonen en onder de aandacht brengen. 20160909_120903 wie weet tOntstaan Monumentenprijs
In 2007 stelde de Stichting Historisch Beverwijk aan het college van B&W voor een jaarlijkse waardering in de vorm van een monumentenprijs te introduceren voor ondernemers/burgers, die zich inzetten voor het behoud van cultureel erfgoed in Beverwijk. De gemeente en de stichting hebben dit gezamenlijk uitgewerkt.

Het college heeft besloten de Monumentenprijs toe te kennen als blijk van waardering voor het behoud van en de wijze van herstel van een waardevol pand in de gemeente Beverwijk.

Reacties