Lezing over de Lunetten van Beverwijk bij HGMK

Foto: HGMK

Wie de naam ‘Lunetten’ alleen kent van de gelijknamige basisschoolschool in Heemskerk of als straatnaam, mist een stuk geschiedenis.

De naam ‘lunetten’ komt namelijk van de halvemaanvormige aarden wallen die samen de Linie van Beverwijk vormden. Van deze eens zo talrijke Lunetten tussen de Wijkermeer en het strand van Wijk aan Zee, waarmee Holland op z’n Smalst moest worden afgesloten, zijn er nog maar een paar over.

De Linie werd in 1800 aangelegd naar aanleiding van de inval van de Engelsen en Russen in Noord-Holland in 1799. Zij rukten naar het zuiden op, maar werden op het nippertje in de slag bij Castricum door de Bataven en Fransen in een spannende strijd verslagen.

Locatie, tijd en entree
Op donderdagavond 29 september komt Lunettenkenner bij uitstek, Aad Kok, hierover een lezing geven bij het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland. De lezing begint om 20 uur (zaal open vanaf 19.30 u) in het Historisch Informatie Centrum, Noorderwijkweg 2a in Beverwijk. Leden van het HGMK hebben op vertoon van hun ledenpas gratis toegang, anderen betalen € 4,- entree. IMG_2269 banner kaartFietsexcursie langs lunetten
Het is die avond meteen mogelijk om je op te geven voor een gratis fietsexcursie langs de overgebleven lunetten op zaterdag 1 oktober. ’s Morgens voert de route langs de lunetten in Beverwijk, en voor wie er niet genoeg van heeft gekregen, gaat ’s middags te route verder naar Wijk aan Zee.

Meer informatie over de lezing, de fietstocht en andere activiteiten van het HGMK op de website http://www.hgmk.nl/

Het Dagverhaal der doormarcheerende troepen
Op de avond van de lezing zal ook de HGMK-uitgave: “Het Dagverhaal der doormarcheerende troepen” te koop zijn. Dit is een dagboekverhaal van de troepenbewegingen die in en door Beverwijk gingen in die dagen. Ook de inkwartiering van deze soldaten en alles wat daar bij kwam kijken, wordt uitvoerig in deze uitgave verteld.

Reacties

Cookieinstellingen