Fort a/d Sint Aagtendijk Beverwijk in volle glorie geopend

Foto: Sjors van Dam

Zondag 4 september opende gedeputeerde Joke Geldhof het gerestaureerde Fort a/d Sint Aagtendijk. Een bijzonder fort in de Stelling van Amsterdam, want na een omvangrijke restauratieperiode straalt het fort nu weer als een pareltje in het landschap.

Zondag 11 september, als afsluiting van het fortenfestival, was er een grote Muzikale opening van Stichting Fortpop Beverwijk!

Restauratielezing en als eerste rondkijken
Op zondag 4 september werd de vlag gehesen en konden geïnteresseerden ‘als eerste’ een kijkje komen nemen in het gerestaureerde fort tijdens de restauratierondleiding met de projectleiders. Geldhof: “De restauratie verliep bijzonder snel.” “Uniek en een mooi resultaat”, beaamden bezoekers. Een jaar geleden is gestart met de restauratie en gedeeltelijke herbestemming door Stadsherstel Amsterdam en Landschap Noord-Holland en Stichting Fortpop Beverwijk van dit prachtige UNESCO werelderfgoed.

(foto: Sjors van Dam)
(foto: Sjors van Dam)

Het betonnen fort is geheel her bestemd tot Muziekfort met óók ruimte voor educatieve activiteiten over onder andere de Stelling van Amsterdam. De houten genieloods, fortwachterswoning en groeninrichting er omheen zijn ook gerestaureerd. Door deze herbestemming is het fort nu nog toegankelijker voor publiek! Projectleider Paul Morel Stadsherstel Amsterdam: “De samenwerking met de verschillende partijen op deze plek verliep zeer goed waardoor het resultaat er nu staat. “

Muzikale opening
Op zondag 11 september daverde het van de muziek op het fort aan de Sint Aagtendijk. Het fort wordt voor een deel al 25 jaar gebruikt, onderhouden en beheerd door Stichting Fortpop Beverwijk. Nu de restauratie achter de rug is het hele fort in gebruik genomen als Muziekfort. En dat werd uitbundig gevierd met allerlei optredens! Muzikanten van de muziekschool Beverwijk en Heemskerk, Robin en helen, Grada & The Lounge Factory, Supermoon en Tony Clifton speelden uitbundig. Een koor zong de sterren van de hemel in één van de soldatenvertrekken die nu als zangruimte ingericht is. Zo’n 700 bezoekers wisten het prachtige, gerestaureerde Fort a/d Sint Aagtenijk te vinden op deze zonnige dag.

(foto: Willem Wilbie)
(foto: Willem Wilbie)

Echt een verrassende plek
Het forteiland vormt een unieke verrassende plek pal langs de A9 hoort u hier de vogels fluiten. Wethouder Cecilia van Weel-Niesten gemeente Beverwijk zei over Fort a/d Sint Aagtendijk: “Dit is mijn mooiste plekje in Beverwijk”. Projectleider Rene Houtwipper: “Op deze plek kunt u volop genieten van de Stelling van Amsterdam, muziek en de omliggende natuur. We zoeken nog giftgevers voor verder herstel van de buitenruimte: kijk op www.landschapnoordholland.nl/groenfort. De restauratie en herbestemming is mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de Provincie Noord-Holland omdat zij de Stelling van Amsterdam, zowel om haar militaire (cultuurhistorische) geschiedenis als om haar waterbouwkundig vernuft én natuurwaarden wil behouden voor de toekomst.”

Projectleider Rene Houtwipper vertelt (foto Sjors van Dam)
Projectleider Rene Houtwipper vertelt (foto Sjors van Dam)

Klik HIER om meer te lezen over dit restauratieproject.

Reacties