Column van de Dag / IJMOND FOTOSTAD

Foto: Wim Meijer Fotografie

Iedere twee weken verzorgt ISOO.nu een column op Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl, waarbij (uiteraard) de ‘focus’ ligt op fotografie. Vandaag de column van mede-ISOO.nu-oprichter René Beentjes, die alvast voorsorteert op een IJmond Fotostad, naar het model van Breda Photo.

Stel je eens voor: IJMOND FOTOSTAD over 10 a 15 jaar !
Kijk eens naar Breda Photo, het mooie internationale fotofestival. Door de hele stad heen vind je daar 7 weken lang  fantastische foto’s, gemaakt door nationale en internationale fotografen. Al pratend met de organisatoren aldaar blijkt dat ze er ook 12 jaar over hebben gedaan om te komen tot het resultaat van nu. En je kunt wel zeggen dat dat een tentoonstelling van heel hoog niveau is. Dat is dus ook stap voor stap gegaan. Er was geen blauwdruk. Het gaat om de uitdaging om  weer exposities, activiteiten en projecten op fotogebied te verzinnen en te organiseren. Natuurlijk met veel liefde en geloof in fotografie door mensen alleen of in groepsverband.foto-rene-beentjes-bredaphoto-01-banner-grootWorking progress
De ambitie om te komen tot een fotostad in de IJmond is in 2015 uitgesproken door de stuurgroep ISOO.nu, het in 2014 opgerichte nieuwe centrum voor fotografie in Beverwijk. Dit is nogal ambitieus… en ja je kunt ook zeggen veel te ambitieus. Maar so what? Er is een toekomstbeeld geschetst gebaseerd op geloof en liefde voor fotografie door professionele- en amateurfotografen in de IJmond. En dat geloof in fotografie is de motor, dus als die diesel maar lekker blijft draaien dan is er energie en beweging.

De route? Ik zou zeggen “ working progress “. Een interactief proces van amateur – en beroepsfotografen, foto- en kunstliefhebbers in deze regio. Ondersteund en gestuurd door een organisatie zoals ISOO.nu, die dit alleen maar kan in samenwerking met  fotografen (amateur en beroeps) en liefhebbers van fotografie . Maar ook met en door fotoclubs, fotobond, Stichting Kunst & Cultuur, gemeenten, provincie, fondsen, etc. Maak en realiseer plannen en ideeën . Zoek elkaar op. Werk samen.
Het is als een georganiseerde chaos. Je moet dit kunnen en durven, maar het werkt. Stap er in en doe jouw ding of kom met een idee. Je kunt ook gewoon aanhaken, meekijken en meehelpen. Voor informatie en contact [email protected] . Er is geen wachtlijst 🙂foto-rene-beentjes-bredaphoto-02-bannerWe zijn al heel mooi op weg met ISOO.nu. Er zijn altijd exposities, regelmatig druk bezochte lezingen, een fotocafé en er komen steeds weer nieuwe activiteiten bij, zoals een workshop voor kinderen rondom fotografie met als praktische insteek “fotolijstjes versieren “. ISOO.nu heeft nog wel beperkte openingstijden, maar als meer mensen zich melden en iets willen doen bij dit fotocentrum, dan kunnen de openingstijden ook worden uitgebreid.

De boer op en naar de mensen toe
ISOO.nu gaat ook steeds meer de boer op, zoals met het nieuwe project ‘imPRESSions’. Bij dit project gaan (amateur)fotografen op pad naar culturele activiteiten in de regio. Deze fotografen hebben toestemming van de organisatie om activiteiten voor en achter de schermen te fotograferen. Aan het eind van het jaar worden de foto’s bij ISOO.nu geëxposeerd. Het plan moet nog verder worden uitgewerkt, maar het idee is dat we zo een mooi beeld krijgen van alles wat in de regio op cultureel gebied wordt georganiseerd.

ISOO.nu wil ook aan de slag met fotoprojecten en -activiteiten in de stad (Beverwijk, Heemskerk, Velsen). Dus naar plaatsen waar veel mensen zijn , zoals winkelstraten, pleinen. Dat hoeft niet direct zo groots als in Breda, maar wel in een spannende mooie vorm, zoals beeldpresentaties op muren, verplaatsbare fotoframes, digitale presentaties in leegstaande etalages, etc. We hebben hier al eens over gebrainstormd met de  Adviescommissie Kunstzinnige Aankleding Beverwijk (AKAB) Om dit te realiseren kunnen ook hiervoor mensen zich aanmelden bij ISOO.nu met ideeën, plannen of om te helpen .

Wisselende exposities
ISOO.nu heeft het hele jaar door wisselende exposities. De huidige expositie heet “BEELDTAAL”. Conceptuele fotografie door drie fotografen: Ariane James, Wieke Poortvliet en Linda van Zeijl . De expositie is nog te zien t/m 17 oktober.

De Bintangs
De daaropvolgende expositie gaat over De Bintangs, de al 55 jaar bestaande rockband, die nog steeds springlevend is. De Bintangs zijn daarmee de langst bestaande rockband in de Lage Landen en misschien wel in de hele wereld.. Er worden unieke foto’s geëxposeerd  en op de opening op 29 oktober a.s. in ISOO.nu wordt (natuurlijk live) gespeeld door Frank Kraayeveld en zijn mede Bintangsmuzikanten. Tijdens de expositie, die loopt t/m 26 oktober, zal er op de zaterdagen tussen 12.00 en 16.00 uur regelmatig Bintangsnummers worden gespeeld in het fotocentrum. Allerlei muzikanten zullen songs van de Bintangs op eigen wijze vertolken. Zo zal er op zaterdag 5 november in ISOO.nu live worden gespeeld door Herman Schoone (Bluesbroers etc.) en Jan Wijte (ex-Bintang).

ZO GROEIT EN BLOEIT DE FOTOGRAFIE IN DE IJMOND!!!!

 

Reacties