Het belang van kunst in de openbare ruimte (en in de Breestraat in het bijzonder)

Foto: Wim Meijer Fotografie

Een hartstochtelijk pleidooi voor kunst in de Breestraat  door Ella de Jong, voorzitter Stichting KOP van WAZ

Zaterdagochtend, 8 oktober: Ik word wakker met de woorden: “het belang van kunst in de openbare ruimte”. Dat komt omdat ik de berichten in de krant over het schrappen van het budget voor de kunst in de nieuw Breestraat met pijn in mijn hart lees. Het is zo makkelijk, je komt niet uit met je budget dus wordt de kunst geschrapt, bijna iedereen is het daar meteen mee eens, zonder erbij na te denken. Kunst is zinloos, zonde van het geld. Wat moet je ermee? Weg ermee!

Bijzonder idee
Kunst kan iets los maken, kunst kan je een gevoel van bijzonderheid geven. Toevallig weet ik dat er een bijzonder idee was ingestuurd; kom je zelf tegen in de Breestraat. Video, foto, interactie, verwondering. En er zullen vast meer bijzondere ideeën zijn ingestuurd.

Nieuwe steentjes, met een paar zitjes en wat bomen
De gemeente denkt dat je de mensen weer naar de Breestraat kunt trekken met het omleggen van de weg, met nieuwe steentjes, met een paar zitjes en wat bomen. Het meest gehoorde gevoel wat de mensen terug willen is: hoe het vroeger was, helaas, dat komt nooit meer terug. Winkeliers in de Breestraat hebben nog oude foto’s in de la onder de toonbank liggen en laten die foto graag zien. Vroeger was. Nu is. Durf een risico te nemen, gemeente Beverwijk. Zorg dat er iets gebeurt op de Breestraat. Zorg dat men er weer graag wil komen. Zorg dat men er elkaar wil zien. Zorg dat men er over praat.

Onder openbare ruimte wordt de ruimte verstaan die voor iedereen toegankelijk is. Vanwege dit open karakter, vindt in deze ruimte veel van de dagelijkse activiteiten plaats. Kortom de openbare ruimte die niet direct aan een bepaalde groep of individu kan worden toegeëigend. Bij de inrichting van deze ruimte dient rekening gehouden te worden met lokale omstandigheden.

DNA van Beverwijk
Over het algemeen geldt dat open ruimten het veiligheidsgevoel vergroten en tijdens de workshops die te maken hadden met het zoeken naar het DNA van Beverwijk moest het vooral “gezellig” zijn. Dat lukt niet alleen met nieuwe steentjes en leuke bankjes, dat lukt wel door middel van een kunstopdracht waar de creatievelingen onder ons met de mensen bezig zijn en niet alleen met de openbare ruimte op zich. Creatievelingen zijn heel belangrijk voor een gemeenschap. Kunst en cultuur houden de reuring in het dorp en in de stad. Creatieve mensen zijn doeners, mensen met ideeën, die out of the box denken. Zorg dat deze mensen betrokken zijn bij zo een groot plan als de vernieuwing van de Breestraat. Een voor een breed publiek zichtbare investering, is iedere euro waard!

Groetjes Ella

Reacties