Column van de Dag / Hoe wordt de collectie van de bibliotheek samengesteld?

Foto: Bibliotheek IJmond Noord

De dertiende ‘Column van de Dag’ van Bibliotheek IJmond Noord: Iedere twee weken aandacht voor een bijzonder boek, een bijzondere uitgave of, zoals deze week, een kijkje in de ‘keuken’ van de bibliotheek.

Hoe wordt de collectie van de bibliotheek samengesteld?
De collectie wordt afgestemd op basis van het aanbod, de uitleencijfers, de actualiteit, besteladvies/recensies en de vraag van leners (aanschafverzoek).

Toptitels
Dit zijn actuele bestsellers, komen automatisch en snel in meerdere exemplaren binnen. Deze boeken worden geplaatst in of op de speciale ‘Toptitel-kast’. Om zoveel mogelijk mensen in korte tijd van deze populaire boeken te laten genieten is de leentermijn van deze boeken 3 weken en kunnen ze niet verlengd worden. Op de homepage van de bibliotheek vindt u het Toptiteloverzicht.

Via standing orders-abonnementen worden de nieuwste en populairste boeken die in elke bibliotheekcollectie thuis horen automatisch aangeleverd. Deze abonnementen zijn samengesteld op basis van lezersprofielen, gebaseerd op het leesgedrag van de leners in deze regio.

Mediatip
Actuele, populaire titels die via de media belangstelling hebben gekregen, bijvoorbeeld omdat ze zijn besproken in DWDD of in tijdschriften worden direct aangeschaft en aangeboden in of op de kast ‘Mediatip’. Titels die op het punt van verschijnen staan of zeer actueel zijn worden sneller aangeboden. Op de homepage van de bibliotheek vindt u een overzicht met ‘In de media’.

Aanschafverzoek
Verzoeken om aanschaf van bibliotheekgebruikers worden zoveel mogelijk gehonoreerd. Via Aanschafverzoek kunt u aangeven welke titel zeker niet in de collectie van de bibliotheek mag ontbreken. De collectievormers gaan met deze aanschafverzoeken aan de slag en bekijken of de titel past binnen de collectie.

Op de hoogte van nieuwe titels
U kunt zelf aangeven dat u per e-mail op de hoogte wilt blijven van nieuw aan de bibliotheekcollectie toegevoegde titels, binnen bepaalde genres, zoals thrillers, detectives en romantische verhalen en over allerlei onderwerpen zoals geschiedenis, tuinieren of koken. U ontvangt dan per e-mail een overzicht van de aanwinsten binnen uw interessegebied(en). Op de homepage van de bibliotheek vindt u een beknopt overzicht van het totaal aanbod nieuwe titels.

Hindergroen
Een voorbeeld van een net verschenen boek en nu al in de bibliotheek aanwezig is Hindergroen van Martine Bijl.
In Hindergroen schrijft Martine Bijl over haar leven, over haar vader, die huisarts was in Amsterdam-West, over het verslavende van tuinieren, over haar hekel aan onbegrijpelijk design, over haar liefde voor taal en over haar moeder, het doktersvrouwtje dat niet van haar achterwerk sprak maar over haar bilquadranten. Ze vertelt ook over het langzame proces van haar herstel na een hersenbloeding, een onverwachte explosie van hindergroen.martine-bijl-hindergroen