Lezing Lars Polder over Nicolaas Henneman bij ISOO.nu

Foto: ISOO.nu

Lars Polder geeft maandag 7 een lezing bij fotografiecentrum ISOO.nu over het leven van Nicolaas Henneman, zoon van een Heemskerkse dagloner.

Henneman werd in 1813 in Heemskerk geboren en overleed in 1898 in Londen. In Engeland ontstond bij toeval zijn loopbaan als fotograaf.

Fotostudio in Reading
Hij werkte aanvankelijk als huisknecht van William Fox Talbot, een Britse fotograaf die als uitvinder van het negatiefproces in de fotografie wordt gezien. Al spoedig werd Henneman zijn fotografisch assistent en raakten zij bevriend. In de winter van 1843-44 tot 1846 had hij een eigen fotostudio in Reading, waar hij de platen van veel van Talbots foto’s afdrukte.Nicolaas Henneman Showing Pencil of Nature to Charles PorterAnnals of the Artists of Spain
In 1848 produceerde Henneman samen met de Engelse verzamelaar William Stirling-Maxwell het eerste kunstgeschiedenisboek dat geïllustreerd was met foto’s, het vierde deel van Annals of the Artists of Spain, uitgegeven bij de Londense uitgever John Olliver.

Lars Polder, die de lezing geeft, is freelance schrijver met fotografie en fototechniek als specialisatie. Hij ontwikkelt cursusmateriaal en is actief voor vak- en amateurtijdschriften, dagbladen en publieksmedia, waaronder Zoom.nl en fotografie.nl.

Plaats, tijd en kaarten
De lezing wordt gehouden bij het fotografiecentrum ISOO.nu aan het Stationsplein 46 in Beverwijk, aanvang 20.00 uur. Een kaartje voor deze lezing is te bestellen via [email protected] Voorverkoop 7 euro; aan de zaal 8 euro.affiche

Reacties