Column van de Dag / Nicolaas Henneman: van doodgewone jongen uit Heemskerk tot eerste fotograaf van Nederland

Foto: ISOO.nu

Iedere twee weken verzorgt ISOO.nu een column op Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl, waarbij de ‘focus’ ligt op fotografie. Vandaag de column van Marijke van Straalen over Nicolaas Henneman, een doodgewone jongen uit Heemskerk, die zich in Engeland als fotograaf ontwikkelde tot wellicht de eerste fotograaf van Nederland.

Nicolaas Henneman 

Nicolaas Henneman wordt op 8 december 1813 geboren als zoon van Arie Henneman, een dagloner te Heemskerk, en Petronella Klaasdochter Wagemeester. Om mijn column over deze lezing niet te lang te maken, maken wij even een sprong in de tijd.

Geen valsemunter maar fotopionier
Henneman komt in de lente van 1844 aan in Londen. Zijn komst veroorzaakt opschudding in de stad. De inwoners zijn ervan overtuigd dat ze te maken hebben met een man die zich bezig houdt met zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Hij koopt alle soorten papier die er maar zijn,  hij koopt ook grote hoeveelheden chemicaliën, en in het huis waarin hij woont, zijn de gordijnen altijd dicht. Iedereen denkt dat hij zich met vals geld maken bezig houdt, maar gelukkig komen ze er al vrij snel achter dat ze hier met een fotopionier te maken hebben.

William HenryFox Talbot-portret van Nicolaas Henneman uit1842 (papiernegatief)
William Henry Fox Talbot-portret van Nicolaas Henneman uit 1842 (papiernegatief)

Avondvullende lezing 
Over deze fotopionier gaat de lezing van Lars Polder bij ISOO.nu in Beverwijk op maandag 7 november. Want hoe komt deze jongeman terecht in Londen bij de grote Talbot. Wat was precies de rol die Henneman daar vervulde en hoe wist hij in 1868 te ontsnappen aan het werk dat zijn leven tot dan had bepaald en wat ging hij vervolgens ondernemen?

Henneman stierf op 18 januari 1898, 84 jaar oud, en heeft voldoende meegemaakt voor een avondvullende lezing over de begintijd van de fotografie met daarin de hoofdrol voor een doodgewone jongeman uit Heemskerk.

Lars Polder vertelt u over Nicolaas Henneman, maandag 7 november, aanvang 20.00 uur. Kaarten (7 euro in de voorverkoop incl. koffie of thee ) zijn te reserveren via [email protected]

(Feiten in de tekst van S. Asser)

Reacties

Cookieinstellingen