Column van de Dag / November, de maand van Nederland Leest!

Foto: Bibliotheek IJmond Noord

De veertiende ‘Column van de Dag’ van Bibliotheek IJmond Noord: Iedere twee weken aandacht voor een bijzonder boek, een bijzondere uitgave of ander bijzonder evenement rond boeken of rond de bibliotheek. Dit keer over:

November, de maand van Nederland Leest!
De rol van de bibliotheek is de laatste jaren veranderd; meer dan ooit is het een centrum van ontmoeting en debat. De campagne ‘Nederland Leest’ verandert mee, want draait niet langer om één boek, maar om meningen. De campagne wil Nederland niet alleen aan het lezen zetten, maar ook aan het debatteren.nederland-leest-democratieDit jaar niet één maar drie cadeauboeken
Er zijn drie (thema)boeken waaruit gekozen kan worden: Heer van de vliegen, Liefde en schaduw en Morten.

 1. MortenAnna Levander: De ambitieuze politicus Morten Matthijssen schuwt geen middel om minister-president te worden. Het boek geeft een inkijkje in de achterkamertjes en wandelgangen van Den Haag en toont hoe een politicus die het volk aan de kant wil zetten toch door datzelfde volk gekozen kan worden.
  Anna Levander is het pseudoniem van het journalistenduo Annet de Jong (De Telegraaf) en Dominique van der Heyde (NOS/Nieuwsuur). Morten is hun gezamenlijke thrillerdebuut. Daarna volgde Mo, en de Morten-trilogie werd vervolgens afgesloten met M. De film- en tv-rechten van de reeks zijn inmiddels verkocht.
 2. Heer van de vliegenWiliam Golding: Wat gebeurt er als een groep jongens strandt op een onbewoond eiland? Men begrijpt dat er een leider moet komen en dat er regels nodig zijn. Ze zouden moeten samenwerken, maar er ontstaat een rivaliteit die uitmondt in een bloedige oorlog.
  William Golding is een Engelse auteur en dichter, die in 1983 de Nobelprijs voor Literatuur ontving. Heer van de vliegen (Lord of the Flies) is zijn bekendste boek. Het werd meteen bij verschijnen een wereldwijd succes, geldt als een klassieker in de wereldliteratuur en is tweemaal verfilmd.
 3. Liefde en schaduwIsabelle Allende
  Lange tijd gelooft journaliste Irene haar moeder, die vindt dat democratie alleen maar tot chaos kan leiden. Tot zij haar ogen niet langer kan sluiten voor de verschrikkingen van het dictatoriale regime. Terwijl zij en fotograaf Francisco in verzet gaan, ontluikt hun liefde.
  Isabel Allende is een Chileens auteur en journaliste. Na de staatsgreep van 1973 vluchtte zij uit Chili en vestigde zich in Venezuela. Daar debuteerde ze in 1981 met het zeer succesvolle Het huis van de geesten. Van haar boeken zijn over de hele wereld miljoenen exemplaren verkocht.

Haal een dezer dagen het boekje van je keuze bij de bibliotheek. Overigens zijn deze boeken en veel andere boeken met het thema ‘democratie’ ook te downloaden als e-book.

Activiteiten tijdens Nederland Leest

 • Ontmoet het schrijversduo Dominique van der Heyde en Annet de Jong op vrijdag 18 november in de bibliotheek. Zij verzorgen een avond n.a.v. het boek Morten en het thema democratie.praat-mee-met-landscape-bewerkt
 • Pop Up-leeskring op woensdag 30 november (14.00 uur): een eenmalige leeskring over Heer van de Vliegen: wat gebeurt er als een groep jongens strandt op een onbewoond eiland? De ontstane rivaliteit mondt uit in een bloederige oorlog.
  Schuif aan en praat mee over de prachtige klassieker Heer van de Vliegen van William Golding.pop-up-leeskring-landscape-bewerkt