Column van de Dag / Leestips voor kinderen!

Foto: Bibliotheek IJmond Noord

De vijftiende ‘Column van de Dag’ van Bibliotheek IJmond Noord: Iedere twee weken aandacht voor een bijzonder boek, een bijzondere uitgave of ander bijzonder evenement rond boeken of rond de bibliotheek. Dit keer: Leestips voor kinderen!

Deze week richt Bibliotheek IJmond zich op de jeugd: drie boekentips voor de jongste lezers onder ons:

  • De nieuwste titel uit de serie Dummie de mummie, Dummie de mummie en de smaragd van de Nijl, erg populair bij de kinderen. Veel avontuur en humor en makkelijk leesbaar.
  • Het nieuwe boek “Alaska” van Anna Woltz, Gouden Griffel winnaar 2016 voor het boek Gips. Anna komt regelmatig op bezoek bij Bibliotheek IJmond Noord tijdens de kinderboekweekactiviteiten en vertelt dan altijd boeiend over haar schrijven en leven.
  • En tenslotte aansluitend bij de vele boeken over voedsel/darmen voor volwassenen etc. gelukkig nu een boek voor kinderen met de titel Pretpark De Poepfabriek.

Dummie de mummie en de smaragd van de Nijl door Tosca Mentendummie_de_mummie_en-de-smaragd-van-de-nijlOoit lag er bij Goos en zijn vader Klaas zomaar een mummie in bed. Intussen doen vader en Goos net alsof deze Dummie de mummie hun neefje uit Egypte is die brandwonden heeft opgelopen, waardoor hij volledig in verband gewikkeld is. Dit keer weet Dummie voor zijn pleegvader Klaas een wedstrijd pizzabakken te winnen, waardoor ze met z’n allen naar Rome mogen. Daar blijken nog veel herinneringen te zijn aan het oude Egypte. Dummie laat zich daardoor meeslepen en gaat op jacht naar een groene smaragd. In dit achtste deel over Dummie de mummie lezen we afwisselend over het vroegere leven van Dummie in Egypte en over het heden bij Goos en zijn vader Klaas.

Een avontuurlijk en humoristisch verhaal. Veel kinderen zijn gek op deze serie vanwege de humor en het is ook gemakkelijk leesbaar. Voorlezen vanaf 7 jaar, zelf lezen vanaf 9 jaar.

Alaska door Anna Woltzvoor-achter-alaskaParker mist Alaska, de hond die weg moest omdat haar broertje allergisch voor honden is. Op een van haar eerste schooldagen op de middelbare school ziet ze Alaska: haar hond is nu hulphond van klasgenoot Sven, die epilepsie heeft. Ze mag Sven niet, maar wil Alaska graag zien. Dan maar ’s nachts, met een bivakmuts op. Intussen speurt Parker naar de overvallers die de winkel van haar ouders zijn binnengevallen.

Anna vertelt het verhaal vanuit de ik-persoon en wisselt daarbij tussen Sven en Parker. Beetje bij beetje worden ze vrienden en wordt duidelijk waarom ze ieder op hun eigen manier bang zijn voor een overval. Een prachtig, meeslepend verhaal ! Lezen dus!! Vanaf 11 jaar.

Pretpark De Poepfabriek door Marja Baseler / Annemarie van den Brink (illustraties van de Beverwijkse kunstenaar Tjarko van der Pol) poepfabriek-voor-achterEen groot prentenboek over de hele weg van eten naar poep. Professor W.C. Pot bezit een poepfabriek die met sluiten bedreigd wordt. Pim en Pollie zorgen voor een reddingsplan: ‘Maak van de fabriek een pretpark’.

In dat pretpark leer je om gezond te eten, leer je alles over maag, darmstelsel en stoelgang. Verder is er aandacht voor voldoende bewegen en komen allerlei aspecten van poep en poepen aan bod zoals soorten, vormen, manieren en blokkades. De tekst is lichtvoetig en de illustraties laten tot op detailniveau zien wat er in het lichaam allemaal kan gebeuren tijdens de reis van voedsel naar poep. Een erg leerzaam, mooi boek met opdrachtjes en een quiz. Met hulp te lezen vanaf 6 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar.