Column van de Dag / Ground control to Major Tom…

Foto: Pixabay

De zestiende ‘Column van de Dag’ van Bibliotheek IJmond Noord: Iedere twee weken aandacht voor een bijzonder boek, een bijzondere uitgave of ander bijzonder evenement rond boeken of rond de bibliotheek. Dit keer:

Handboek van een astronaut: hoe te leven op aarde (Door: Chris Hadfield)

Ground control to Major Tom…
Wie kent deze zin niet, de beroemde zin uit Space Oddity van David Bowie. Een fantastische klassieker, maar de inmiddels al ruim 33 miljoen keer bekeken versie van Chris Hadfield is net zo spectaculair. Geniet van het door Hadfield sterk gezongen nummer en bekijk ondertussen de aarde en het ruimtestation ISS, een prachtige beleving.

Duizendpoot Chris Hadfield heeft ook een biografie uitgebracht, Handboek van een astronaut: hoe te leven op aarde. Hierin vertelt hij op boeiende wijze over zijn leven, zijn lange reis om astronaut en uiteindelijk de eerste Canadese bevelhebber van het ISS te worden.

In dit persoonlijke verhaal over zijn leven en de ruimtevaart schets hij ook hoe het ‘normale’ leven in het ISS eraan toe gaat, haalt hij vooroordelen onderuit en vertelt over de sterke kameraadschap tussen astronauten. En ironisch genoeg spiegelt hij ook hoe de ruimte zijn kijk op het leven op aarde heeft veranderd. Zo is hij altijd voorbereid op het allerergste. Dit is erg bevrijdend voor hem omdat problemen alleen maar mee kunnen vallen of net zo erg worden als waar je op bent voorbereid.
Chris is eerlijk, vaak grappig en soms leef je met hem mee als hij vertelt hoe vrienden zijn omgekomen.9200000045961303-bolEen indrukwekkend kijkje in het leven van een ex-astronaut en een goed inzicht in de toewijding en passie van een astronaut in het algemeen. Voor iedereen die ook maar enigszins gefascineerd is door ruimtereizen een aanrader! De ruimtevaarder André Kuipers geeft het boek met zijn voorwoord nog een Nederlands tintje.

voor de liefhebbers van een kijk op aarde vanuit de ruimte met rechtstreeks beelden vanuit ruimtestation ISS klik HIER.