Column van de Dag / Berlijn, DOEN!

Foto: via ISOO.nu

Sinds 2009 mag ik het cultmagazine voor fotografen #59 magazine drukken. Deel 17 is nu in voorbereiding. Fotograaf en uitgever is Mart Engelen (zie www.martengelen.com onder ‘books’).

Mart geniet buiten Nederland meer bekendheid. Vooral in Italië en Frankrijk heeft hij regelmatig exposities. Momenteel o.a. in het prestigieuze wijnkasteel Palmer, een deuxième Grand Cru in de Margaux, Bordeaux. Waarom vertel ik dit allemaal zult u denken.

Nummer 16 van #59 magazine was voor een groot gedeelte gewijd aan Helmut Newton. Bij het lezen van deze naam heb ik uw attentie. Voor velen geldt Newton als HET grote voorbeeld. De inspirator voor menig enthousiast fotograaf. Een absoluut icoon. Wat sommige van jullie waarschijnlijk niet weten is dat zijn vrouw, Alice Springs, ook een bijzonder verdienstelijk fotografe is. Zij leeft nog steeds, wonend in Zuid Frankrijk en nog actief als het gaat om publicaties over Helmut. Ook een paar van haar foto’s sieren het magazine.

(foto: via ISOO.nu)
(foto: via ISOO.nu)

De afgedrukte foto’s maken allemaal deel uit van een huidige tentoonstelling in het Helmut Newton Museum in Berlijn van Alice Springs, Helmut Newton EN Mart Engelen (klik HIER voor meer informatie) Dat een Nederlandse fotograaf een expositie heeft in het museum in Berlijn is werkelijk heel bijzonder. Ik kon het tegenover Mart niet maken om niet naar deze expo af te reizen. Ik had al verstek laten gaan bij de opening, meer werd mij niet vergeven. De expo zou duren tot 20 sept (nu geprolongeerd, vanwege de grote belangstelling, tot 21 mei 2017) dus wij, mijn vrouw en ik, boekte een reisje Berlijn in het weekend van 12 september en bezochten het museum de 13e.

Wat een prachtig museum, indrukwekkende ruimten, mooie styling qua inrichting en natuurlijk het prachtig fotowerk. Echt een aanrader. Berlijn is sowieso een aanrader. En dan heb ik het niet eens over de verplichte highlights van de stad maar vooral de grote aantallen jongeren op straat maken Berlijn tot een bijzondere plek voor met name straatfotografen. Ik zeg: Berlijn, DOEN!alicesprings

 

Reacties

Cookieinstellingen