Beverwijk stelt onderhoudsplan vast voor kunst in openbare ruimte

Foto: Wim Meijer Fotografie

Het college van B&W van Beverwijk heeft een onderhoudsplan opgesteld voor de periode 2016-2021 voor kunst in de openbare ruimte.

De gemeente heeft 31 kunstobjecten in beheer. Van allerlei materiaal: bronzen beelden, zoals de bekende ‘Tuinder’ aan de Plesmanweg, de stalen beelden van Nico Betjes, maar ook stenen en keramische beelden en andere artistieke objecten. ‘Kunst in de openbare ruimte maakt Beverwijk mooier en dat willen we toch allemaal’, aldus wethouder Cecilia van Weel.

Aandacht voor onderhoud
De laatste jaren is veel aandacht besteed aan het onderhoud van de bronzen beelden. Om alle kunstobjecten te behouden heeft het college van B&W een onderhoudsplan voor kunst in de openbare ruimte 2016-2021 vastgesteld. Wanneer nodig wordt een kunstobject afgeschreven en vervangen door een nieuw object. De Adviescommissie Kunstzinnige Aankleding Beverwijk (AKAB) adviseert het college van B&W hierin.

Mussen
Na de herplaatsing van het beeld Mens Stad Leven van de Wilgenhoflaan naar het Stationsplein, hebben bewoners meegedacht over een nieuw passend kunstobject in de wijk, onder begeleiding van de AKAB. Deze opdracht heeft geresulteerd in het ontwerp ‘Mussen’ door kunstenares Sjanneke van Herpen. In haar atelier in Wijk aan Zee werkt zij momenteel aan ‘Mussen’. Het kunstobject wordt in de winter geplaatst.

Reacties